Cada any centenars de tones de plàstics acaben al mar. Fins ara han estat molts els invents ideats per netejar-lo, però tots d’alt cost i poca efectivitat. És per això, que un jove holandès de 21 anys, Bojan Slat, fundador de l’empresa Ocean Cleanup, ha ideat un sistema que sembla una solució viable.
La idea d’aquest jove ecologista i emprenedor consisteix en construir al mig del Pacífic dos grans braços de barreres flotants de 30 quilòmetres en forma de ve baixa i de 3 metres de profunditat – així no es fa mal a la fauna marina-. Amb aquesta disposició els residus s’aniran acumulant al centre on hi haurà una gran plataforma cilíndrica; un contenidor de plàstics que ha de ser buidat per un vaixell cada 45 dies. Segons els càlculs fets, amb aquest invent es podrien extreure d’una sola vegada fins a 3.000 metres cúbics de plàstics.
La novetat d’aquest invent recau en un canvi de filosofia. Fins ara eren els ecologistes els que desesperadament navegaven els oceans amb la intenció de netejar-lo, però Slat es pregunta: Per què intentar creuar els oceans, si els oceans es poden moure a través de nosaltres? I per això crea un sistema fix en què és la pròpia aigua, a través dels vents i de les corrents marines, la que arrossega els residus fins a la xarxa recol·lectora.
El pressupost per a construir una plataforma de recol·lecció de residus d’aquest tipus té un cost de 2 milions de dòlars. Els col·laboradors de Slat han obert una pàgina web on s’expliquen més detalls de projecte i en la qual busquen nous voluntaris per continuar fent la seva tasca fundacional: netejar el mar de la brossa que nosaltres mateixos generem.