L’Adriana i l’Esther son les promotores d’una singular campanya per aconseguir donants de medul·la òssia i sang per ajudar a la seva amiga Mireia i a totes les persones que, com ella, necessiten un transplantament perquè pateixen una leucèmia.
La campanya, que han llença a través de les xarxes socials amb el hashtag #HayGuerrerosPaRato, vol sensibilitzar i animar el màxim nombre de persones perquè es facin donants de medul·la òssia i de sang. En poques setmanes han aconseguit més de 3000 seguidors a les xarxes. També han creat el web https://nevericant.com/hayguerrerosparato per recollir suports. Esportistes com el futbolista Àlex Moreno i el boxejador Sandor Martín; artistes com Manu Tenorio i l’humorista Toni Moog; o fins i tot personatges de la premsa del cor com Rafa Mora han enviat missatge de suport a la campanya.
Com fer-se donant
Poden ser donants de medul·la totes aquelles persones que tinguin entre 18 i 40 anys i estiguin bé de salut. Per inscriure’s al registre de donants, cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang i dir-ho al metge durant l’entrevista. Al web donarsang.gencat.cat hi ha tots els llocs on fer-ho.
Qui es vulgui apuntar al registre haurà d’emplenar un formulari i en el mateix moment de la donació de sang se li extraurà una mostra que servirà per analitzar l’HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.
Inscriure’s al registre no implica fer una donació. La donació es realitzarà en cas que hi hagi un malalt compatible amb el tipus de medul·la òssia del potencial donant i en la major part dels casos es fa a través d’un procediment molt semblant a la donació de sang.
La Fundació Josep Carreras va crear el Registre de Donants de Medul·la Òssia el 1991. Des d’aleshores, el gestiona amb col·laboració amb el sistema de salut. Actualment, la Fundació dedica els seus esforços sobretot en dur a terme noves campanyes informatives sobre la donació de medul·la òssia pensades per i per als més joves, perquè els joves ofereixen més possibilitats d’èxit en cas de ser donants.
Donants per tot el món
Les persones que s’inscriuen formen part d’una base de dades internacional disponible per a qualsevol malalt. Actualment hi ha 32.000.000 de persones inscrites a tot el món.
Només una de cada quatre persones té un familiar compatible. La resta ha de recórrer al registre de donants voluntaris, on un 80% dels pacients troba un donant en menys de tres mesos. Un 90% ho fa abans del mig any.
A Catalunya hi havia el 31 de juliol 51.758 persones inscrites, que suposen un increment del 5% respecte l’any passat. En el conjunt de l’Estat, hi ha quasi 400.000 donants potencials.
El 40% de les donacions de sang són per a persones que pateixen càncers i malalties de la sang. Per aquests pacients és vital rebre transfusions de glòbuls vermells durant el tractament de la malaltia.
En el cas de les plaquetes, una de les parts en què es divideix la sang, fins a un 70% de les unitats es transfonen a aquests malalts. Les plaquetes eviten les hemorràgies associades a alguns tractaments de quimioteràpia o a les pròpies malalties.- REDACCIÓ