Els valors d’Europa, amb Jordi Pujol

En els primers compassos d’aquesta revista, arran d’una convocatòria a les eleccions europees de 2004, vam decidir dedicar un monogràfic a parlar d’Europa i dels seus valors. Eren temps en què s’havia parlat i molt de si era calia plasmar en la finalment nonata Constitució europea les arrels cristianes del continent. O precisament si era millor evitar-ho.

Avui, deu anys després, es torna a parlar d’Europa en la mesura en què les polítiques d’austeritat liderades pels governs alemanys d’Angela Merkel han provocat un fort rebuig en els països del sud d’Europa, on podrien estar-se posant en quarantena un dels valors fundacionals de la Unió Europea, la solidaritat i fraternitat entre pobles.

Si en aquell moment vam acudir a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol –no exactament pel seu anterior càrrec sinó per la faceta de persona interessada sempre en la concepció d’Europa com un territori de prosperitat i equitat–, gairebé deu anys després tornem a trucar a la seva porta perquè ens valori què ha canviat en una dècada. I perquè ens confirmi si la no execució de les reformes que ell reclamava llavors i que precisament pràcticament només Alemanya i alguns països del nord d’Europa van tirar endavant són la causa de l’actual estat de la Unió Europea.

El dossier compta també amb la participació de Roger Albinyana, secretari de relacions amb la Unió Europea del Govern de la Generalitat; el periodista Martí Anglada, de llarga trajectòria en el seguiment de diversos processos europeus; de Kolja Bienert, president de l’associació Horitzó Europa amb seu a Barcelona; i també de la periodista Teresa Carreras, comissària dels actes del 50è aniversari de les declaracions de l’Abat Escarré a Le Monde on criticava el règim franquista.

La revista també inclou una entrevista amb Eduard Segarra, que fa unes setmana va ser entrevistat a Valors a l’Alça, l’espai que la revista Valors produeix a Mataró Ràdio per a la Xarxa de Comunicació Local. Segarra és president de l’Associació de les Nacions Unides a Espanya, professor de Dret Internacional de la Universitat de Barcelona i expert en estrangeria, immigració i societats interculturals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *