Els valors actuals d’una beguda mil·lenària

Fa un any, si algú parlava de kombutxa la resposta era un “kombuquè?”. Però mica en mica, el nom d’aquesta beguda prebiòtica s’ha anat fent popular entre aquelles persones amants de la vida sana i l’alimentació saludable. Fins el punt que, de ser una beguda probiòtica que es consumia per prescripció del dietista, ha passat a convertir-se en una beguda de consum habitual en restaurants vegetarians i fins i tot bars i cafeteries de filosofia eco.

Kombutxa és un te que s’infusiona i ensucra per fer-lo fermentar a partir d’afegir-li una colònia de llevats i bacteris. D’aquest procés en sorgeix una beguda de gust peculiar, entre dolç i àcid, que pot recordar a la sidra o al xampany –fins i tot fa bombolletes-, però que aporta els beneficis que s’associen als aliments probiòtics.

Segons apunten els experts, el kombutxa ajuda el sistema digestiu i serveix de desintoxicant, ja que activa la funció del fetge permetent que es pugui desfer dels tòxics amb més facilitat. A més, por ajudar en dietes per perdre pes, per fer digestions pesades i fins i tot a superar la ressaca. I també és un antiaging.

Tots aquests avantatges no surten pas dels experiments d’algun cuiner o enòleg innovador, sinó que tenen una llarguíssima tradició. I és que una de les curiositats més remarcables d’aquesta beguda és que el seu origen es remunta més de dos mil anys enrere, als volts de l’any 220aC a la Xina. Els emperadors de la dinastia Han van batejar aquesta beguda com l’elixir de la vida i de la immortalitat gràcies precisament a totes aquestes virtuts que ara es recuperen adaptades als gustos contemporanis.

Així és com el kombutxa s’ha convertit en una tendència amb valors ecològics i saludables, i de consumir-se discretament a països com Rússia, Polònia i Alemanya ha entrat en un auge a d’altres llocs com als Estats Units. A casa nostra, l’empresa amb seu a Mataró Kombutxa Mun Ferments ha estat la primera en elaborar de forma artesanal i comercialitzar aquest producte que ells mateixos van començar a consumir per la necessitat de cuidar la salut i la dieta. – JUDITH VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *