Els límits entre ciència i ètica, aquest mes a ‘Valors’ amb Moisès Broggi



Ha estat una notícia que ha caigut com una gerra d’aigua freda. Just l’endemà que expliqués satisfet davant dels mitjans de comunicació que per fi podia dormir estirat, passejar i fer vida normal, Eufemio Garcia, de 57 anys i el primer català amb un cor artificial, moria per una arítmia. Malgrat el fatídic desenllaç els metges han defensat aquest avenç científic i asseguren que els cors artificials poden ajudar a allargar la vida d’aquells malalts que no poden ser trasplantats. I és que encara que la investigació científica també comporta saber acceptar els errors, aquesta generalment significa progrés, és a dir, un pas més en la millora de les condicions de vida de la Humanitat. Ara bé, no sempre la ciència s’ha fet servir per construir el bé. Descobriments com l’energia atòmica, entre molts altres invencions científiques, ens recorden contínuament la cara i la creu d’aquesta. El metge i poeta, Oliver W. Holmes, deia: “La ciència és un magnífic mobiliari pel pis superior de l’home, sempre que a la planta baixa hi hagi sentit comú”. Catalunya és el desè país en excel·lència científica d’Europa i líder en investigació a l’Estat espanyol. Però també som un país capdavanter en la reflexió ètica-científica, perquè al mateix ritme que avança la ciència hem de replantejar-nos els límits del progrés i augmentar el nostre grau de responsabilitat respecte l’ús dels nous coneixements.

Per parlar d’aquest tema comptem amb quatre dels principals experts en el camp de la bioètica i la investigació científica de Catalunya: Margarita Bofarull, [extracte de l’entrevista] presidenta de l’Institut Borja de Bioètica; Jordi Camí, director general del Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona (PRBB) i de la Fundació Pasqual Maragall; Xavier Estivill, expert internacional en genètica i director del Centre de Genètica Mèdica i Molecular de l’Institut de Recerca Oncològica; i, com a convidat d’honor, el doctor Moisès Broggi, de 103 anys, que ens ofereix les seves reflexions [extracte de l’entrevista],

Broggi ha estat també l’entrevistat del darrer Valors a peu de carrer, emès aquest cap de setmana a Ràdio Estel [escolta l’entrevista].

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *