Els exèrcits no eduquen

Una extraordinària campanya, que ja porta temps treballant per treure el militarisme dels fòrums d’educació i les fires sobre educació superior, està començant a aconseguir resultats notables. L’objectiu d’aquesta campanya, que va sorgir ara fa 10 anys, és “desmilitaritzar l’Educació” en el Saló de l’Ensenyament de Barcelona, però també va néixer per defensar una educació basada en la Cultura de Pau i en l’antimilitarisme. La primera motivació rau en què la condició indispensable perquè les societats humanes puguin ser reconegudes com a “civilitzacions” és la defensa radical de la Pau; el segon objectiu (desmilitaritzar) se centra en defensar que els Exèrcits no són una oportunitat per a fer la humanitat millor sinó un mal mitjà per a la defensa que, sovint, és una altra manera d’atacar, ferir o matar. La campanya aspira a un món on es destini la despesa militar a despesa social, on s’eduqui per generar pensament crític amb el sistema actual, entre ells el sistema de la guerra i, en particular, la campanya ho concreta manifestant, i portant a terme accions concretes, el rebuig al reclutament militar que fa l’Exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament.

L’argumentari d’aquesta campanya se situa en el context actual de greus crisis humanitàries generades pels conflictes armats , que constata que les armes no han esdevingut la solució als problemes de seguretat que presenta el món del segle XXI. Els pressupostos de Defensa són, per als organitzadors d’aquesta campanya, la prioritat per sobre de l’Educació en un món cada vegada més necessitat de pensament crític; i ho demostren amb dades: l’any 2016 la despesa militar va arribar a 1,7 bilions de dòlars. Aquests nivells d’inversió militar fan reaccionar cada any a moltes persones que volen que l’Educació sigui un motor social basat en la Cultura de Pau i en la construcció d’alternatives als problemes que presenta la nostra societat, mitjançant formes pacífiques i no iniciatives que contenen semblant violència a la què volen combatre.

La campanya “Desmilitaritzem l’Educació” ha portat la seva reivindicació, assumida cada vegada per un gruix major de la societat civil, fins a institucions com l’Ajuntament de Barcelona (que va aprovar una resolució el 2016 contrària a la presència de cap exèrcit als espais educatius), i l’aprovació el mateix any al Parlament de Catalunya d’una Moció sobre la Desmilitarització de Catalunya. Finalment, sembla que enguany Defensa està valorant retirar l’Exèrcit del Saló de l’Ensenyament. Haurà estat una dècada de camí per una millor educació per als nostres infants i joves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *