Els esplais catalans recuperen la seva memòria històrica

20160513_Transformar-educant-847x351
La Federació d’Esplais Laics i Progressistes de Catalunya (Esplac) busca recuperar la seva memòria històrica en vistes a construir un futur sostenible. El primer pas d’aquest camí ha estat la publicació del primer llibre específic sobre el passat d’aquest moviment, “Transformar educant: una història dels esplais catalans” de l’historiador Albert Claret.

Aquest llibre demostra la importància que els esplais han tingut a casa nostra i en l’educació de molts infants catalans al llarg de les darrers dècades. I, malgrat Claret reconeix que “avui els esplais han perdut visibilitat” respecte altes formes de lleure, assegura que, en xifres absolutes, continuen sent molt importants en l’oferta educativa . I destaca el fet que els darrers anys s’hagin professionalitzat i millorat en estructura.

De fet, l’historiador no vol sentir a parlar de crisi. “Actualment estem en un moment de consolidació dels esplais catalans, hi ha una arrelament a tot el territoris i avui hi ha un marc comú de referència molt potent”, opina.

I assegura que en el passat i avui els “esplais fan un gran treball com a escola de ciutadania” i en ells els nens i nenes catalans aprenen a autorganitzar-se, adquireixen valors, es converteixen en persones més crítiques, més conscients, més lliures i capaces de construir una societat millor.

I un documental

Després de la publicació del llibre arriba la segona part d’aquest procés de la recuperació de la memòria històrica: la creació d’un documental. En aquest cas el treball audiovisual recollirà els últims episodis de l’estudi i retratarà, mitjançant els seus protagonistes, la realitat de l’Esplac i dels esplais que la conformen. Un documental que s’ha encarregat a la productora barcelonina Camille Zonca i que s’està fiançant a través de Verkami.-M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *