Els drets humans més bàsics

El 1987, l’Informe Brundtland, encarregat per les Nacions Unides, va definir per primer cop el desenvolupament sostenible com aquell desenvolupament que “satisfà les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats”. Des de la filosofia ens podem preguntar: què és el que cal sostenir o defensar per satisfer les necessitats de les generacions presents i futures?

El filòsof contemporani Simon Caney se centra en els drets dels humans. I no en tots els drets humans, sinó únicament en els drets humans més bàsics, com ara el dret a la vida, el dret a la salut i el dret a la subsistència. I no els drets entesos com a “drets positius”, és a dir que reclamen l’acció d’una altra persona per complir-se. En comptes d’això, se centra únicament en els drets humans més bàsics entesos com a “drets negatius”, és a dir com a espais protegits de la intervenció dels altres. En aquest sentit, el meu dret a la vida no requereix que algú em salvi (seria un dret positiu), sinó que simplement reclama que ningú em privi de la meva vida. 

“Simon Caney diu que el canvi climàtic és antropogènic i té conseqüències que interfereixen en els drets humans més bàsics”

Caney assenyala que el canvi climàtic és antropogènic (generat per l’ésser humà) i que té conseqüències que interfereixen en els drets humans més bàsics. Les accions humanes que generen el canvi climàtic violen el dret a la vida, a la salut i a la subsistència de milions de persones.

Potser la proposta de Caney és antropocèntrica. Potser hauríem de pensar també en el benestar de tots els éssers sentents (capaços de sentir plaer i dolor) o de tots els éssers vius, com dirien Singer i Naess respectivament. Però, la proposta de Caney té la virtut de mostrar que, sense la necessitat d’entrar en aquests debats, arribem ineludiblement a la conclusió que tenim la responsabilitat de combatre el canvi climàtic de manera urgent. Ni que sigui per deixar de violar els drets humans més bàsics de les generacions presents i futures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *