El viatge que transforma

La democratització de la possibilitat de viatjar experimentada els darrers anys ha estat un gran conquesta social, però per tal que subsisteixi la idea de viatge com a transformació es fa necessária l’aparició d’un nou perfil de turista, més actiu i conscient.

S’acosten les vacances; per alguns sinònim de viatjar. És per això que dediquem el número de juliol-agost a reflexionar sobre com evoluciona el viatge en una societat on els trasllats físics són cada vegada més barats i les noves tecnologies de la informació i la comunicació ens permeten viatjar arreu on vulguem de forma telemática. El viatge s’ha democratitzat i això, que per una part és molt bo, també és cert que porta a vegades a la massificació dels destins turístics i als que es coneix com a gentrificació, la conversió dels centres històrics de les ciutats en autèntics parcs temátics que són una pura atracció pels visitants, amagant la realitat actual de l’indret en qüestió. Tot plegat, a vegades, impedeix que el viatge esdevingui un procés de transformació interna, com reclama Rafael Vallbona, periodista i escriptor de Premiá de Dalt protagonitza el present número. L’entrevistat reclama un esforç previ als turistes preguntant-se què és el que busca a l’indret on viatjará i un esforç durant el propi viatge per deixar-se seduir i transformar per l’entorn. Vist així, viatjar requereix d’un esforç personal, ja no només econòmic sinó també intellectual. Aquest enfoc és el que té el proper número de Valors, on collaboren també Albert Blasco [aquí], Gabi Martínez, Joan Morales i Joan Salicrú [aquí], reflexionant entre altres qüestions sobre la història del turisme o com viatjar a prop de casa és igualment válid. Bon viatge a tots. I bon estiu.

Rafael Vallbona: ‘El viatge és viatge si et transforma interiorment’

CLICA AQUÍ per veure la versió sencera de l’entrevista

ALTRES CONTINGUTS D’INTERÉS DEL NÚMERO
· “Morir amb una diana al pit” de Maria Coll.
· Norbert Bilbeny: “L’emancipació personal és una conquesta permanent” [entrevista a Nits Estel amb Valors aquí.
· “Berkeley, 50 anys després, de Francesc Amat.
·
“Jostein Gaarder: ‘La paraula ‘valor’ és una paraula clau en la filosofia””, de Miguel Guillén.
· “
L’amor: només voluntat?“, d’Anna Punsoda.
·
“Vida artificial?”, de Núria Radó [Bloc ˜L’altra cara de la ciència’].
· “
Vacances de Joaquim Trenchs.

VOLS SUBSCRIURE’T A VALORS PER TAN SOLS 32 EUROS L’ANY? Clica aquí. VOLS REBRE UNA REVISTA EN PDF GRATUÏTAMENT? Envia’ns un correu electrònic a redaccio@valors.org i demana’ns-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *