Per començar l’any i just un any després dels atemptats de Charlie Hedbo a París, la revista Valors dedica el seu monogràfic de gener a parlar de la humanitat, d’allò que ens fa humans i d’allò que ens descriu com a humanitat, més enllà de races i nacionalitats. Una reflexió emmarcada en l’actual espiral terrorista que assola els països occidentals, que fa ressorgir l’amenaça del Xoc de Civilitzacions.
El camí de la humanització de la humanitat és llarg i infinit i en aquest moment, quan es torna a parlar de xoc de civilitzacions, creiem necessari preguntar-nos: què tenim en comú els éssers humans? Realment és possible parlar d’Humanitat? Aquestes són dues de les preguntes que es formula el monogràfic, que té com a peça destacada una conversa amb Joan-Carles Mèlich, un filòsof que ha estudiat els dos extrems de l’ànima humana: la compassió i la crueltat (ha publicat Ética de la compasión i Lógica de la crueldad).
Fora del monogràfic, Valors presenta una entrevista a Santiago Giraldo, doctor en Comunicació i llicenciat en Ciències Polítiques. Aquest professor de la Universitat de Vic, nascut a Colòmbia, ha publicat Més enllà de twitter. De l’expressió indignada a l’expressió política (Eumo Editorial), on critica la banalitat que s’ha instal·lat a l’hora de tirar endavant protestes a través de les xarxes socials.
A la secció Històries amb valors, la codirectora de la revista Maria Coll escriu en aquesta ocasió sobre la constitució de Medina: el 622, el profeta Mahoma –Mohammad, en àrab– va dictaminar en aquesta ciutat de l’actual Aràbia Saudita un seguit de lleis basades amb la llibertat i la tolerància religiosa amb la voluntat de pacificar la zona, ocupada per musulmans, jueus i pagans. – JOAN SALICRÚ.
Si voleu llegir l’entrevista sencera, acudiu als nostres punts de venda o compreu-la directament al nou iQuiosc.cat.