“El valor de la seguretat viària”, per Carlota Oliet

Ana María Campo va fundar, l’any 2000, l’ONG STOP Accidents per lluitar per una bona causa: 0 víctimes a les carreteres per aconseguir que ningú no pateixi, com li va passar a ella, el dolor que suposa la pèrdua d’un ésser estimat per accident de trànsit. Ella sempre diu que les víctimes per accidents de trànsit no resten, es van sumant cada cap de setmana, cada mes i cada any. Cert, perquè per molt que les estadístiques ens mostrin menys accidents i víctimes mortals que en anys anteriors, la xifra total de persones que han perdut la vida a la carretera continua augmentant, any rere any, i també la de famílies destrossades per la seva pèrdua.

L’Ana María va perdre el seu fill Jordi quan anava amb bicicleta pel centre de Barcelona i aturat en un semàfor va ser literalment envestit per un conductor que va donar positiu a la prova d’alcoholèmia. Aquest fet tràgic la va portar a fundar aquesta associació per ajudar altres víctimes com ella. STOP Accidents fa ajuda psicològica a les víctimes, ajuda jurídica i també fa campanyes de sensibilització en matèria de seguretat viària, a escoles, instituts, teatres, benzineres i diverses fires de Catalunya.

Invertir en seguretat viària és un valor segur que evita el sofriment humà, que el valor a la vida es destrueixi. El cost de la sinistralitat viària és al voltant d’unes 400 morts a l’any a Catalunya i 25.000 víctimes ferides a les carreteres, i també el dany de per vida de les famílies i els éssers propers d’aquests 400 morts i 25.000 afectats. És a dir, una autèntica epidèmia que arrosseguem del segle XX i que continua, implacable, i que cap societat moderna no ha de tolerar.

I per molt que hi hagi una indemnització econòmica, quan n’hi ha que no és sempre així, el sofriment personal de les víctimes dels accidents greus no pot mai expressar-se en termes econòmics. Cap quantitat de diners pot compensar la pèrdua d’un familiar proper o una minusvalidesa permanent. Però cal recordar-li al nostre govern que un total de 1,4 milions d’euros és el que perd la societat cada cop que una persona mor al nostre país com a conseqüència d’un sinistre a la carretera, segons un estudi de la Universitat de Múrcia per part de la DGT. Invertir en seguretat viària, per tant, a part d’estalviar molts diners, és estalviar en vides.

Hem d’evitar les distraccions, que són la primera causa de sinistralitat a Espanya per sobre de la infracció de la norma, de la velocitat inadequada, el cansament o la son. Segons una enquesta realitzada a 4.473 conductors, la principal distracció reconeguda per conductors és escoltar la ràdio o música (85 per cent), seguida per parlar amb algun acompanyant (77 per cent) i pensar en les preocupacions personals (56 per cent). Els nens al vehicle són una significativa font de distraccions, fins al punt que tres de cada quatre conductors que viatgen amb nens miren enrere o pel retrovisor. És per això que es recomana planificar i preparar tot el que puguin necessitar els nens abans del desplaçament. Tot això ens ho diu el baròmetre de les distraccions, que és la primera acció de la campanya STOP distraccions que ha posat en marxa RACE, BP i Castrol.

El consum d’alcohol o d’altre tipus de drogues suposa el 50 per cent dels accidents de trànsit mortals: a Espanya moren a l’any 1.500 persones per conducció sota els efectes de l’alcohol.

També és veritat que moltes vegades els accidents passen no per culpa nostra, sinó que és un altre conductor qui ho ha ocasionat, com és el cas de l’Albert Quiles, que va participar a la Campanya testimonial del 2013 del Servei Català de Trànsit. L’Albert va patir un accident de petit amb només 2 anys, quan circulant per la carretera un cotxe es va posar en contra direcció i van xocar frontalment. L’Albert va perdre els seus pares. Ara és un adolescent, té un traumatisme cranoencefàlic i diu que ha de fer feina de primària perquè no arriba al nivell dels de la seva edat. L’Albert volia ser bomber, o policia, però ja no ho podrà ser mai. L’Albert és un cas conegut, però n’hi ha centenars més de casos que desconeixem.

És per tot aquest mapa de desastres a les carreteres i a la vida de les persones, que des de STOP Accidents volem fer-hi alguna cosa. La nostra missió és la de promoure un canvi cultural sobre la seguretat viària i els accidents de trànsit. Tenim vocació de servei i el nostre compromís neix des de la nostra condició de ciutadans i víctimes fonamentant-nos en el dret a la vida.

Fem exposicions itinerants de fotografies com ara “Vianant, no travessis la teva vida!”, o “Conductor, tu decideixes!”, en les quals es mostren les accions dels vianants o conductors que podrien tenir conseqüències negatives per a les seves vides. També anem a les escoles amb el projecte “Avis, papis… ara us educo jo”, explicant als nens quines són les bones conductes i les males conductes com a vianants que ja són, com a conductors de bicicleta i com a educadors dels seus pares, avis, germans…

També participem, juntament amb Mutual de Conductors, en el “Canvi de marxa”, una representació teatral per poblacions arreu de Catalunya, adreçada als joves d’entre 14 i 18 anys. És una de les més innovadores i eficaces formes d’arribar a la joventut per sensibilitzar-la sobre conductes de risc. Es recrea a l’auditori on es desenvolupa l’entorn d’una nit de cap de setmana amb sortida a una discoteca per tal d’aconseguir que el públic se senti identificat amb l’ambient i es predisposi en major mesura a acceptar tot allò que veurà i escoltarà. La representació compta amb dos actors —que representen la situació fictícia d’una nit en què es produeix un accident en el seu entorn pròxim—, un policia, un bomber, un professional del SEM, una víctima lesionada i un familiar de víctima mortal, que expliquen els seus testimonis verídics. Tot acompanyat d’imatges dures d’accidents, de rescats, de sales d’hospitals, de rehabilitació a l’Institut Guttmann, i de textos de conscienciació amb recomanacions per als joves i futurs conductors.

“Vés, torna i viu” és una campanya de conscienciació dirigida als conductors/es i acompanyants d’un vehicle, amb motiu de les operacions sortida. Aquesta acció està pensada per portar-se a terme a diverses benzineres de sortida de les ciutats i províncies. Tracta de transmetre un missatge de prudència, en què el més important és aconseguir una mobilitat segura, és a dir, arribar i tornar als nostres destins de manera prudent.

I, sobretot, estem presents en el Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accidents de Trànsit, instituït per l’Assemblea de les Nacions Unides, que es commemora el tercer diumenge de novembre i que aquest any celebrarem el proper 16 de novembre en un acte al Parc de la Ciutadella, a Barcelona, a les 11 del matí per recordar els que ja no hi són i per recordar-vos a tots vosaltres que podem aconseguir que res quedi en el record si som capaços d’evitar-ho. A fer-vos participar en aquest objectiu de 0 accidents 0 víctimes. Esteu tots convidats a participar-hi i a donar suport.

Per dur a terme tota aquesta tasca i per poder continuar emprenent molts més projectes per evitar que es perdin més vides, comptem amb una llista de socis que volen ajudar-nos. I per a ells hi ha avantatges, com ara descomptes en molts comerços i empreses. Si ets empresa i vols oferir descomptes als nostres socis, també pots adreçar-te a nosaltres.

Som una organització propera i accessible a tots els afectats que els calgui suport. Si ets una víctima, adreça’t a nosaltres, t’ajudarem.

Una sola mort per accident de trànsit és una tragèdia.

Vés, torna i viu la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *