El preu que pago jo i el cost total

Cada cop hi ha més persones que decideixen no menjar carn. O ni carn ni peix. Alguns, ni ous ni llet. Fins i tot n’hi ha que no consumeixen res que tingui origen animal: roba, cosmètics… I ho fan per raons ben diverses. Per exemple, l’activista sueca Greta Thunberg s’ha fet vegana per disminuir l’emissió de gasos hivernacle i lluitar contra el canvi climàtic. També hi ha una creixent preocupació pel que consumim: Són productes locals? Ecològics? De Comerç Just? Es poden reciclar? Quins residus generen? Es pot disminuir el plàstic d’un sol ús?

Constatem que estem ampliant la nostra esfera moral: ara també hi incloem les nostres decisions sobre el menjar i el consum. El 2006, Peter Singer i Jim Mason van publicar el llibre Com mengem. La importància ètica de les nostres decisions alimentàries, una de les poques obres de Singer traduïdes al català. Proposen que ens fixem en les conseqüències que les nostres decisions alimentàries tenen pels altres éssers humans i sentents (els que poden sentir plaer i dolor, és a dir, que inclouen els animals en les seves consideracions). Defensen que les nostres decisions alimentàries canvien el món: “Votem” una manera de relacionar-nos amb els altres éssers humans i amb els altres éssers sentents.

Estirem aquest fil. A l’hora de prendre decisions alimentàries i de consum, no només m’he de preguntar quin preu pago jo en diners i comoditat. També ens hem de preguntar quin és el cost real, quin és el cost total: les persones implicades tenen una feina i un sou dignes? Es genera dolor evitable a éssers sentents? Augmenta l’escalfament global? Quines alternatives tenim a l’abast? Fem-nos preguntes, aquestes i moltes més. Busquem les respostes (Per què de vegades costen tant de trobar? Sort en tenim de les organitzacions que ens ofereixen aquest tipus d’informació). I anem canviant la nostra manera d’actuar d’acord amb la nostra consciència, amb els nostres valors, amb el canvi que vulguem veure al món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *