El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i l’Hospital Vall d’Hebron han posat en marxa una iniciativa per explorar els beneficis terapèutics de l’art. El projecte ha començat amb l’estudi de noves teràpies d’art en l’àmbit de la psicologia. En concret, s’apliquen a un grup de dones immigrants i refugiades que presenten un trastorn per estrès posttraumàtic d’origen cultural divers i que pateixen situacions de vulnerabilitat social.
Aquestes pacients rebran tractament psicològic dividides en dos grups: un tindrà lloc a l’hospital i l’altre es traslladarà al MNAC per comprovar si el fet de ser tractades en un ambient no sanitari com és un museu millora la seva qualitat de vida i disminueix els símptomes que presenten.
Valor transversal i terapèutic de la cultura
El projecte conjunt de Vall d’Hebron i el Museu Nacional es basa en el model STAIR Therapy, segons el qual, per recuperar-se d’un trauma, és tan important la regulació emocional com treballar el funcionament interpersonal i incorporar recursos que millorin la percepció d’un mateix i la socialització.
L’aplicació de l’art en la salut ja ha donat resultats esperançadors amb pacients amb depressió o Alzheimer. En funció dels resultats, l’experiència podrà ampliar-se a altres col·lectius, com pacients amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) o autisme. – Red