El Memorial Democràtic recorda “Els nens de la Guerra”

niños de la guerra

El Memorial Democràtic acull l’exposició “Els ‘Niños de la Guerra’ expliquen la seva vida, expliquen la teva història”; una mostra realitzada per l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i l’associació Archivo Guerra y Exilio (AGE). L’exposició narra les vicissituds dels 2.895 nens i nenes que, entre març de 1937 i novembre de 1938, van ser evacuats cap a la Unió Soviètica per protegir-los de la Guerra Civil; la majoria dels quals “eren fills de combatents republicans o de famílies que vivien en poblacions amenaçades per la guerra”, segons explica Josep Fernández, cap de l’Àrea de Fons Històrics de l’ANC.

El viatge va ser llarg, però segons explica el responsable de la mostra, “la majoria de nens van arribar a Leningrad, actualment San Peterburg, i allí van tenir una acollida apoteòsica”. I després van ser distribuïts per tota la Unió Soviètica en cases d’acollida, on eren cuidats per mestres espanyols per no perdre les arrels.

Però, ben aviat, la guerra tornava a fer acte de presència en la vida d’aquests infants. Allà van viure la Guerra Mundial i no van poder retornar a Espanya fins a la dècada de 1950, “de fet, quan a partir de 1939 es van convertir en apàtrides, molts van decidir no fer-ho”. I actualment els seus descendents són ciutadans de Rússia.

L’enfocament de la mostra és vivencial: mostra els records a partir dels testimonis dels protagonistes, ja sigui amb relats autobiogràfics o amb els dels mestres que els van atendre. També es posa a disposició dels visitants cartes, fotografies i dibuixos que ells mateixos van recopilar al Centro Español de Moscú. El conjunt és un mosaic de la vida quotidiana d’aquells nens.

En cap moment, però, segons Fernández, hi ha ressentiment: “Tots recorden aquells anys com una infància daurada, de fet, diuen que van ser tractats millor que els nens de la societat russa. Estan molt agraïts a la societat soviètica i tenen moltes ganes d’explicar la seva vida”. I insisteix: “Darrera de cada una d’aquestes persones hi ha una història impressionant, les seves vides són la història del segle XX”.

Aquesta exposició es pot veure a la seu del Memorial Democràtic (C/ Peu de la Creu, 4. Barcelona) fins el 18 de setembre. De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h. – M. COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *