El ‘doctor’ que té cura dels arbres urbans

De la mateixa manera que les persones humanes tenim metges que vetllen per la nostra salut, els arbres que hi ha a les ciutats també tenen un especialista que en té cura. Es tracta de Doctor Arbol, una iniciativa de Gerard Passola impulsada amb l’objectiu de millorar els boscos urbans i oferir assessorament als ajuntaments per tenir-ne cura.

I és que en els darrers anys, la societat ha anat prenent consciència cada vegada més dels beneficis que aporten els arbres i les zones verdes a les ciutats. Aquestes s’han tornat menys habitables per l’excés de vehicles, de contaminació i per l’estrès, aspectes que els arbres poden contribuir a pal·liar. “Hem redescobert que la natura fa molt de bé a la gent, tenim una sèrie d’evidències ecològiques, de salut, ambientals que ho demostren. D’aquí neix la idea de la ciutat verda”, explica Passola en una entrevista al programa Valors a l’Alça.

Els arbres i els boscos urbans, explica Passola, contribueixen a la reducció de l’estrès, repercuteix en la pressió arterial, ajuda a millorar els infants amb TDH, redueix la contaminació atmosfèrica, repercuteix en el metabolisme i molt més. Aquestes millores també comporten uns beneficis econòmics. “La majoria ciutats dels món ja tenen calculada la capacitat per reduir la temperatura, cosa que comporta l’estalvi energètic, o per frenar caiguda aigua a terra, que repercuteix en clavegueram”, explica. A més, els arbres també tenen repercussió en les persones amb malalties càrdio-respiratòries, “i quan tenim gent sana, el cost sanitari menor”.

Segons Passola, hi ha moltes ciutats que han pres consciència d’aquest tema i s’estan posant a plantar arbres i promoure jardins i boscos urbans. Manchester o Lyon son exemples en aquest sentit. Londres ha plantat un milió d’arbres amb voluntat de pal·liar els efectes negatius de l’àmbit urbà. També països com la Xina avancen en aquest sentit. Segons Passola, Barcelona també té aquesta consciència tot i que s’ha posat recentment a prendre mesures, i per tant, la transformació encara es veu poc.

Una altra de les activitats que porten a terme des de Doctor Arbol es el trasllat i manteniment d’arbres singulars, que tenen un valor o simbolisme especial, i que es veuen afectats per obres o altres situacions. – Judith Vives

Recupera l’entrevista amb Gerard Passola al programa Valors a l’Alça

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *