Todatges sostenibles: el cinema vol ser ‘ecofriendly’

La indústria fílmica ha adquirit consciència dels efectes que la seva producció provoca al planeta i ha decidit fer front al repte de la contaminació amb programes com el Green Screen que impulsa la Unió Europea.

La consciència ecològica es va estenent de mica en mica a tots els àmbits de la societat, fins i tot a un sector en el qual l’impacte mediambiental és força important: el cinema. Una producció audiovisual, ja sigui una sèrie com Joc de Trons o una gran producció com Los vengadores, genera un impacte considerable en el medi ambient. I és que per fer una pel·lícula es poden arribar a moure centenars de persones, molts vehicles i molta maquinària, per no parlar del paper imprès dels guions o el càtering dels equips tècnics.

Es calcula que, només a Londres, ciutat que lidera el rànquing de rodatges a Europa, una filmació provoca la mateixa quantitat de diòxid de carboni que una ciutat amb vint mil habitants, mentre que el 95 per cent del material que es fa servir sovint acaba convertit en residu no reciclat.

Per fer front al repte mediambiental la Unió Europea ha desenvolupat des del 2017 el programa Green Screen, liderat per Film London. L’objectiu d’aquest programa és promoure “procediments verds” en els rodatges. Aquests protocols poden incloure mesures de tota mena, des de l’ús de làmpades led a l’eliminació de materials d’un sol ús en el càtering, com ara els gots de plàstic, passant per impulsar una gestió dels aliments més sostenible, el reciclatge de residus, la reducció de paper, l’ús de maquillatges no contaminant o consum de combustibles més nets.

Altres accions també passen per valorar l’impacte en el paisatge i el territori, promovent bones pràctiques ecològiques. Així ho han fet, per exemple, a Tenerife, on s’acaba d’aprovar un decàleg de bones pràctiques per preservar un espai natural molt ric i, al mateix temps, molt atractiu per a les filmacions.

Pel·lícules com El primer hombre, Mamma mia o el remake femení de Cazafantasmes s’han rodat segons aquests principis, mentre que el film Spider-man 2 està considerat com el blockbuster més eco-friendly de Sony, per posar només alguns exemples. És de celebrar que el sector audiovisual es posi les piles ecològiques, ja que a banda d’un gran entreteniment, el cinema i les sèries són també grans difusores de valors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *