El Barcelona Pensa estrena format amb una marató filosòfica de 24 hores

El festival Barcelona Pensa, que cada any omple de filosofia la capital catalana amb la voluntat de convertir el discurs filosòfic en un bé comú i compartit, estrena aquest any un nou format amb una marató filosòfica de 24 hores. Tindrà lloc el proper dia 16 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de la Filosofia. Diversos indrets de la ciutat es convertiran en escenari de les activitats programades al llarg d’aquestes 24 hores filosòfiques. Les activitats començaran el dia abans a mode d’”Escalfament del Pensa”.

Un cabaret filosòfic que se celebrarà poc abans de la mitjanit del dia 16 donarà el tret d’inici a la marató. Entre les primeres activitats que tindran lloc durant la nit es podrà assistir a una xerrada sobre filosofies que els organitzadors anomenen nocturnes: l’orfisme, el cinisme, el simbolisme i el satanisme; també se celebrarà una xerrada sobre cosmologia que recorrerà «els moments més apassionants de la ciència dels estels fins a l’actual visió científica de l’univers en expansió», i una taula sobre la relació de les arts i el pensament amb la nit.

Durant les hores del dia es faran altres activitats com lectures de textos dels autors dels quals es commemora enguany alguna efemèride, com Stefan Zweig, Joan Fuster o Simone de Beauvoir; una conferència titulada «Pensar la revolució», a càrrec de César Rendueles; la sessió titulada «Pensa la mort»; tres cafès filosòfics sobre el mal, la lletjor i la falsedat, i la taula rodona «Dones del món, dones al món», en què s’examinarà el paper de les dones en la filosofia, la ciència, les noves tecnologies, la cultura i la política.

Activitats per a infants

La Facultat de Filosofia de la UB, promotora del Barcelona Pensa, acollirà activitats diverses com una olimpíada filosòfica entre equips d’estudiants de secundària i batxillerat que confrontaran les seves habilitats dialèctiques. A més, es faran activitats per als alumnes de diferents escoles de la ciutat i la Facultat es mostraran els dibuixos i altres materials que elaborin els infants; i es presentarà el llibre Ser, de José Luis Cañadas, dedicat a la filosofia per a infants.

A més, es faran visites guiades al Museu d’Història de Barcelona, al Palau de la Virreina, a l’equipament cultural Fabra i Coats, i amb una ruta filosòfica per la ciutat que inclourà diverses institucions relacionades històricament amb la filosofia.

El dia abans, que servirà com a preludi de la marató, inclourà activitats com una taula rodona amb els alumnes de la Universitat de l’Experiència de la UB, una sessió sobre els discursos perillosos i el poder de la paraula, i la presentació dels llibres El monolingüisme de l’altre, de Jacques Derrida, i Apories de la vida quotidiana, de Nemrod Carrasco.

El festival Barcelona Pensa preveu implantar el format de marató cada dos anys, alternant-lo amb el festival biennal d’una setmana de durada, la propera edició del qual serà el 2018.  REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *