Deixar de beure alcohol, una tendència a les xarxes

Que el consum d’alcohol no és precisament un hàbit d’allò més sa ho sabem tots. Que beure amb moderació i sense abusar tampoc ens hauria de fer perdre la son, especialment si ho fem quan sortim a sopar fora o en trobades amb amics. Però, curiosament, una tendència ha començat a sorgir, discretament, a les xarxes. La que promou, precisament, el fet de deixar de beure alcohol de forma definitiva. No es tracta d’un fenomen massiu, però si busquem informació sobre el tema, veurem que en els darrers anys han anat apareixent notícies sobre influencers de TikTok i d’altres plataformes que promouen la sobrietat com a estil de vida. 

És una tendència que contrasta amb una imatge força més habitual: la dels usuaris a les xarxes que es mostren amb una copa a la mà, o en festes on visiblement hi ha alcohol. Fins i tot els anuncis més populars de cervesa promouen aquest estil de vida social on no pot faltar el consum d’aquestes begudes. Però davant aquesta realitat, van apareixent personatges populars a les xarxes que defensen una altra forma de vida on no és necessari beure alcohol. 

El fenomen es dona especialment entre els joves de la Generació Z, entre els quals la idea que cal beure per divertir-se no fa tanta fortuna. Ans al contrari, per a aquests joves, la sobrietat és una opció admirable i fins i tot sostinguda per figures públiques. 

Una de les figures més populars en aquest tema és Holly Whitaker, una emprenedora americana autora del llibre Quit like a woman: The Radical Choice to Not Drink in a Culture Obsessed with Alcohol. En aquest volum, recull la seva pròpia experiència, que comença amb l’addicció a l’alcohol i acaba amb la decisió de deixar-lo i les formes per fer-ho efectiu. Fruit d’aquesta experiència, Whitaker va fundar Tempest, un programa que ajuda la gent a deixar l’alcohol i a portar un altre estil de vida. 

Una altra influencer americana és Mille Gooch, fundadora de Sober Girl Society, una comunitat que celebra la vida sense alcohol i que vol trencar els estereotips socials i demostrar que és possible divertir-se i trobar plenitud sense necessitat de recórrer a l’alcohol.  

A l’Estat espanyol, tenim el cas de Cocituber, un influencer gastronòmic que també va tenir problemes amb l’alcohol i que va aconseguir superar-los. El seu cas és força peculiar, ja que el consum de vi i altres begudes alcohòliques sembla indissociable de l’àmbit de la gastronomia. 

A les xarxes socials, per altra banda, prolifera també l’etiqueta #SoberDating, que promou precisament les trobades i cites en què no sigui necessari beure. Tenir cites sense alcohol pot resultar difícil en un món on l’alcohol ajuda a relaxar-se i desinhibir-se. Les persones que no beuen també es troben amb certa pressió per part dels que sí. No obstant això, la idea va arrelant de mica en mica entre una part dels joves. L’etiqueta #SoberDating té prop de 5 milions de visualitzacions, cosa que confirma l’interès que aquest concepte pot tenir entre els joves. 

Els defensors d’aquest model de cita sense alcohol consideren que ofereix diversos avantatges, com ara avaluar millor la compatibilitat amb l’altra persona, establir i respectar límits personals i sexuals i fomentar relacions més sanes i basades en interessos i proximitat. 

A tot això cal afegir-hi també els avantatges generals per la salut de deixar de beure alcohol, com ara la pèrdua de pes i un bon descans. 

Només un 8% dels joves beu alcohol

Segons un estudi internacional de l’empresa britànica HSBC, l’any 2022 només el 8% dels adolescents afirmaven beure alcohol cada setmana, una xifra que representa un terç de la que es va obtenir en un estudi similar fet l’any 2006. Un indicador de com l’alcohol perd pistonada entre les generacions més joves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *