Després del confinament domiciliari, de les restriccions en els horaris d’obertura i de l’auge del consum de plataformes com Netflix o Disney+, les sales de cinema semblava que quedarien tocades de mort. Algunes, però, han sobrevolat la crisi apostant per un cinema sostenible. Parlem amb Xavi Bachs, president del Cine Baix, a Sant Feliu de Llobregat.
Com heu viscut els mesos de confinament, però sobretot aquest temps de restriccions amb anades i tornades sobre la reobertura?
El 14 de març de l’any passat, quan es va decretar l’estat d’alarma, els cinemes van tancar. De seguida, amb el neguit de saber com encararíem la situació i aprofitant l’auge de les plataformes, vam decidir crear la nostra pròpia plataforma –Sala 7 CineBaix virtual– on oferim la nostra programació audiovisual. I també vam celebrar un festival de cinema virtual. Després, quan ens han deixat tornar a obrir, hem volgut mantenir aquesta dualitat, presencialitat i virtualitat.
Porteu quinze anys de vida a les espatlles. Quina història hi ha darrere de CineBaix?
El 2003 les Sales Guinart de Sant Feliu de Llobregat van fer fallida econòmica i van tancar, fruit de la construcció als afores de les grans ciutats de centres comercials amb cinemes multisales. Posteriorment, es va crear un moviment ciutadà –Plataforma pro Cinema– que demanava la permanència d’un cinema al centre de la ciutat. Vam aconseguir convèncer l’Ajuntament perquè comprés el local i nosaltres ens vam encarregar de comprar la maquinària per poder projectar pel·lícules. Vam reobrir el 2005. I, des fa quinze anys, que defensem un model de cinema associatiu, de proximitat, sense ànim de lucre, basat en l’autogestió i el voluntariat, tot i que també tenim a gent contractada i assalariada
Normalment estem acostumats a un tipus de pel·lícules més convencionals i comercials. Quin cinema es pot veure a les vostres sales?
Nosaltres no només fem cinema comercial. Som membres de la xarxa Europa Cinemas, i això vol dir que el 60 per cent de les sessions són pel·lícules europees, d’autor o de cinema independent. També impulsem el programa ‘Cinema i drets humans’, que oferim de forma gratuïta a tots els centres educatius de Sant Feliu de Llobregat i de la comarca.
Els vostres valors també es veuen inclús en el servei de bar. Què té de diferent el bar del CineBaix?
Efectivament. Nosaltres no servim grans marques de refrescos, el cafè és de comerç just, les crispetes són de blat de moro ecològic i només treballem amb productes de proximitat. Aquest és el model de bar que volem oferir, més enllà de la programació cinèfila. Tampoc fem publicitat de grans marques i apostem pels comerços locals o de la comarca.
Això en el cas del bar, però el cinema també cada vegada és més sostenible.
Estem treballant per tenir un sistema d’aigües fluvials, ja que la majoria d’aigua que utilitzem és pels lavabos, i per potenciar les energies renovables. Així i tot, cada vegada que podem implantem tecnologia de nova generació. Per exemple, ara tenim un projecte làser que estalvia moltíssima energia i ens ajuda a impulsar aquests objectius sostenibles.