Daniel Raventós: “La renda bàsica és possible, però sobretot necessària”

Daniel Raventós, president Associació Xarxa Renda Bàsica
Daniel Raventós, president Associació Xarxa Renda Bàsica

Quatre de cada cinc suïssos ha dit no a la renda bàsica en el primer referèndum que es fa en un país sobre aquesta temàtica a debat a diversos estats. Els defensors d’aquesta proposta, però, no ho veuen com una derrota, sinó com “una gran victòria tenint en compte que tothom estava en contra, des de la patronal, els sindicats, i, fins i tot, els mitjans de comunicació”, assegura un optimista Daniel Raventós, doctor en economia i president de l’Associació Xarxa Renda Bàsica.

A Suïssa la renda bàsica proposada era de 2250 euros mensuals i 565 euros per cada fill menor. I, doncs, per què s’ha descartat? Segons Raventós, el problema ha estat “no donar cap proposta de finançament, la qual cosa permetia fer demagògia en contra”. Molt diferent de la proposta que l’Associació Xarxa Renda Bàsica ha preparat per a Espanya, en què es parla d’una renda bàsica igual que el salari mínim interprofessional i possible de finançar a través d’una reforma de l’IRPF.

Darrera aquest projecte hi ha la defensa de diversos valors. En primer lloc, el doctor en economia recorda que “ningú és lliure si no té l’existència material garantida” i, per altra, assegura que suposaria un canvi de visió del valor del treball, ja que amb un sou garantit podríem escollir el tipus de feina que volem fer, segons la nostra satisfacció personal i no per una qüestió de necessitat.

En aquest sentit, les estadístiques diuen que a Catalunya només un 2 per cent de la població deixaria de treballar si tingués una renda bàsica garantida. A més, “amb aquests diners assegurats la gent podria emprendre petits negocis que ara no pot per aversió al risc”, explica Raventós. Però, entre altres, també hi ha dos avantatges més: si la renda bàsica és universal no cal control administratiu i baixa el petit frau fiscal per incentius.

En plena crisi econòmica, però, un país es pot permetre aplicar una reforma d’aquestes característiques? La resposta de Raventós és precisa: “Garantir la subsistència bàsica de la població no solament és possible, sinó que és necessari”. Per això, des de l’Associació Xarxa Renda Bàsica no es descarta que aviat s’apliqui en algun país, de fet, ja s’estan fent proves a Holanda i Finlàndia i a petites comunitats de l’Índia. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *