Un mariner i un químic han creat un sistema portàtil que converteix el plàstic abandonat que sura a l’oceà en combustible dièsel. El sistema es basa en el mateix procés descomposició de residus a partir de piròlisi, però minimitza l’impacte en termes de petjada de carboni, ja que funciona a una temperatura inferior a altres mètodes.
El sistema, que es va presentar a la trobada anual de l’American Chemical Society (ACS), està encara en fase de proves. En cas de prosperar, podria convertir-se en una alternativa factible per combatre el que ja es coneix com a “setè continent”, l’enorme volum de deixalles i plàstic abandonat en mars i oceans.
Animat pel mariner James I. Holm, que buscava una solució a les enormes quantitats de plàstics que veu tirades en el mar, el bioquímic Swaminathan Ramesh ha desenvolupat un catalitzador de metal·Locè que quan s’introdueix en un suport porós i se sotmet a una reacció de piròlisi controlada, dona com a resultat dièsel sense necessitat d’altres processos de refinació.
El sistema es pot traslladar-se en un contenidor de mercaderies de 20 peus, de manera que es pot fer servir allà on calgui, fins i tot en els propis vaixells. La tecnologia permet gestionar des de 90 fins a més de 4.500 quilos de deixalles cada 10 hores. – J.V.