Contes per entendre el món

Els relats ajuden els infants a entendre la realitat que els envolta. Així ho assegura l’educadora de la UOC i autora del llibre Educar i créixer amb històries (Eumo, 2018), Débora Chomski, que proposa que pares i educadors utilitzin la narració com a forma de comunicació i educació.

“El desenvolupament del pensament narratiu dels nens i l’ús de relats per a educar ofereixen molt de joc per a explicar conceptes abstractes, valors, conflictes i problemes”, explica. Un exemple que posa Chomski és el fet que a través dels contes es pot explicar el cas d’un nen que té dues mares. Per a l’educadora, l’efecte emocional que té una història en la formació dels infants i els joves és “poderós i val la pena treure’n profit”.

Un conte entreté, ensenya, emociona i “vincula el nen amb la seva realitat i amb altres realitats”, explica l’experta. A més, afegeix, és “la clau que obre les portes de la imaginació i també dels aprenentatges”. D’aquesta manera, els més petits i joves poden aprendre dels clàssics i els relats originaris de cada cultura, que segons Chomski, són “imprescindibles, intemporals i universals”. També cal incorporar les noves històries de la cultura actual, perquè “són globals i responen als nous reptes i als nous paràmetres sobre la sexualitat, la identitat personal, els conceptes d’amor, de família i de felicitat, per exemple”, explica l’experta.

Comunicar valors

A l’hora de triar un conte per llegir o regalar a un infant, cal seguir dues recomanacions: pensar en els gustos del menut, però també en què se li vol comunicar: valors, consells, entreteniment o reflexió. “Regalar un conte és convidar l’infant a seguir una aventura per mitjà de la intel·ligència i la imaginació”, opina l’educadora.

Sigui quin sigui el títol que triem, Chomski recomana explicar als fills com a mínim un conte al dia en un moment tranquil, com l’hora de banyar-se o abans d’anar a dormir. Però sobretot, l’experta convida els pares i familiars a inventar històries amb qualsevol excusa: “Mentre mengem, podem explicar una història d’un aliment, especialment quan és nou per al petit; o en el trajecte de l’escola a casa, compartint alguna cosa viscuda aquell dia”. Per a Chomski, compartir històries personals és una bona eina perquè els menuts resolguin una dificultat o un problema per mitjà d’un conte que estigui protagonitzat per ells mateixos.

Chomski també recomana proposar al nen variacions sobre el mateix conte o que ell en canviï algun aspecte. Per exemple: “La Caputxeta va anar a veure l’àvia amb un patinet darrer model i el llop en realitat era un dron. Hänsel i Gretel no van ser abandonats pels pares per la fam, sinó que volien triar pares nous, més moderns i divertits, i van anar al bosc a buscar-ne uns”, proposa l’experta.

A la biblioteca des de petits

Chomski considera que els infants han de tenir una biblioteca personal des de petits, “en què guardin com a tresors els llibres que estimen, que els han sorprès, que els han regalat i que els serveixen de refugi”. A més, el fet d’anar a comprar contes amb ells és una experiència “enriquidora perquè ens permet saber els gustos que tenen i convidar-los a descobrir les novetats”. Però també anar amb ells a la biblioteca perquè llegeixin i juguin amb llibres, i els comparteixin amb altres nens, és una rutina molt “recomanable”, conclou. – Red.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *