Comprar a prop de casa

Fa uns mesos ni ens ho haguéssim plantejat. Però ara, mentre tornem a la “normalitat”, ens trobem que el comerç de proximitat s’ha convertit en una tendència a l’alça. Mentre les grans superfícies van estar tancades i van tenir més temps per destinar a comprar productes essencials, moltes persones van redescobrir el plaer de consumir al petit comerç.

En primer lloc, per una qüestió de seguretat. A les botigues petites és més fàcil mantenir les distàncies i garantir la higiene. En termes general, el tracte també és molt més proper i càlid. Per últim, és clar, hem pogut redescobrir la qualitat que ens ofereixen els comerços de proximitat, l’especialització i l’experiència.

Així, el comerç de proximitat que vivia abans de la crisi un moment de reestructuració, pot sortir beneficiat de la situació. Segur que hi haurà qui seguirà preferint comprar en grans superfícies impersonals o per internet. Fins i tot en això les petites botigues de barri s’han espavilat aquests dies, i han trobat la manera de poder oferir serveis a distància ni que sigui posant en marxa solucions tan simples com un servei d’atenció per WhatsApp.

Els experts avisen que el consum de proximitat afavoreix l’economia, l’ocupació i l’emprenedoria local. En la crisi econòmica que ja albirem, serà necessari apostar per aquest tipus de comerç. Serà un win-win també per als consumidors, que guanyaran una atenció més personalitzada, un assessorament més proper i més garanties, confiança i seguretat.

A més a més, els petits comerços contribueixen a la vida dels barris i repercuteixen en el benefici de la comunitat. Només cal pensar amb la tasca voluntària que fan moltes petites botigues, que tenen cura de les persones grans que viuen soles. A nivell de sostenibilitat, i amb la crisi climàtica que també ens amenaça, el retorn al comerç de proximitat pot ser una bona mesura pal·liativa pel planeta.

Ara moltes campanyes institucionals ens recorden la importància de donar suport al comerç local, i sorgeixen noves iniciatives d’impuls als productes “km 0”. Tot plegat esperem que faci sorgir també un consumidor més compromès amb l’economia local, més exigent amb la qualitat dels productes que consumeix i més conscienciat amb la sostenibilitat econòmica i ambiental.

La secció tendències té el suport de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *