Carmen Magallón: “Les dones som ponts entre grups en conflicte i generem diàleg”

L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha lliurat enguany el Premi Constructors de la Pau 2014 a la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF). La seva presidenta a Espanya, Carme Magallón, destaca en una entrevista al programa Valors a l’alça com les dones avui “són capaces de ser pont entre grups de conflicte i de generar diàleg” i d’abordar els conflictes des d’un altre paradigma propi “pel fet d’haver estat excloses de les discussions”.

“La millor cosa que podem fer les dones per evitar una guerra és no repetir els mateixos errors que han fet els homes”, declara la presidenta de la Lliga a Espanya. Encara que també reconeix, com es pot veure avui a les guerrilles o en el terrorisme gihadista,  “que una dona és tan capaç d’exercir la violència com un home si comparteix els mateixos ideals” però insisteix que “la guerra mai serà la política de les dones organitzades”.

A més, en cas de guerra, Magallón destaca com la dona n’és doblement víctima, durant el conflicte i després. “Quan l’home torna de la guerra és tractat com un heroi, en canvi ella es vista amb reticència. Les dones que entren amb conflicte paguen un preu molt alt”, assegura.

Finalment, la presidenta d’aquesta institució recorda que “la pau és més que l’absència de guerra, també és la lluita contra els drets humans, la democràcia, la fam o l’ecologia”. I, reconeix que, encara que la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF) es va crear el 1915, ara fa cent anys, la majoria dels seus objectius – una pau amb justícia, el desarmament i els drets humans- encara no s’han aconseguit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *