Segons un estudi de Stonewall, l’organització benèfica per a les persones LGTB del Regne Unit, la meitat dels alumnes escolten insults homòfobs amb freqüència a l’escola.
L’estudi senyala que el quaranta per cent dels alumnes mai han tractat la temàtica LGTB a les aules i, de fet, gairebé la meitat dels alumnes (un quaranta-cinc per cent) són víctimes de bullying a l’escola.
La professora d’Estudis de Psicologia i ciències de l’Educació per la UOC, Sylvie Pérez assegura que aquesta situació té conseqüències negatives, ja que l’alumne percep que “tot el que està rebent entorn de l’homosexualitat és negatiu i menyspreable” i, conseqüentment, s’interioritza l’homofòbia. De fet, en el cas del Regne Unit, més de quatre de cada cinc joves trans s’han intentat suïcidar.
A Espanya, l’Observatori Espanyol contra la LGTBIfòbia va alertar que en els últims quaranta-cinc anys que les xifres de suïcidi han augmentat un seixanta per cent. Això es tradueix que, de mitja, cada any cinquanta joves LGTB se suïciden a l’any i nou-cents cinquanta ho intenten, segons apunta Paco Ramírez, director de l’Observatori. De fet, avui dia, les taxes de mortalitat per suïcidi a Espanya són la segona causa de mort entre els joves després dels accidents de tràfic. Un efecte, segons el director, d’aquesta “xacra silenciosa” dels joves que representen.
Educació i sensibilització per solucionar-ho
Tot i que encara queda molt per treballar, internet i les xarxes socials han servit per ajudar als alumnes a entendre més sobre la seva orientació sexual i/o identitat de gènere. Seguint aquesta línia, l’estudi del Col·lectiu LGTB+ de la Comunitat de Madrid del 2019 assegura que el vuitanta-nou per cent dels alumnes es mostra “en desacord amb el fet que orientació sexual s’hagi d’amagar” o que les famílies homoparentals són igual de “vàlides” que la resta.
Aquesta visió és deguda al fet que cada vegada hi hagi més models a la societat d’èxit personal i de persones que, obertament, es declaren LGTBI. Tanmateix, continua essent fonamental el paper dels professors a les escoles i la família, com a agents educatius, els quals són clau per evitar situacions discriminatòries derivades de l’orientació sexual.
Diversos experts assenyalen que una manera per introduir aquesta temàtica a les aules és mitjançant l’ús de pel·lícules i sèries LGTBI com a excusa per a la diversitat sexual.
Donat que, cal tenir en compte que per a la societat, l’educació és el mitjà per transmetre i, al mateix temps, renovar la cultura i els valors que la sustenten per així fomentar una convivència democràtica així com el respecte a les diferències individuals per tal d’assolir una cohesió social. Això no obstant, de moment, el percentatge d’alumnes que manifesten la seva condició sexual és baix.