Begoña Roman: “Una societat sense alteritat és indiferent, bel·ligerant”

Begoña Roman, acompanyada de la codirectora de 'Valors' Maria Coll, en un moment de la conferència.

La doctora en Filosofia i professora de la Universitat de Barcelona Begoña Roman ha advertit avui en una conferència a Mataró que “una societat que no fomenta l’alteritat genera indiferència -el pitjor dels odis- i al final acaba sent bel·ligerant”.

Per això, la filosofa, protagonista del número de febrer de la revista Valors, dedicada a l’alteritat, ha destacat que si una ciutat com Mataró vol treballar aquest valor “ha de fomentar la curiositat, com a coneixement i no com a xafarderia, perquè sense coneixement no hi ha respecte, ni reconeixement de l’altre”.

Roman era la segona convidada del cicle ‘Valors i compromís’ que la revista Valors celebra en motiu del desè aniversari de la publicació, un activitat que s’emmarca dins el projecte de ciutat ‘Mataró, ciutat de valors’. L’acte s’ha celebrat a Can Palauet i ha comptat amb la presència d’una cinquantena de persones.

Abans que res, Roman ha deixat clar, per evitar confusions amb altres termes, que l’alteritat és “el reconeixement de l’altre pel simple fet de ser, perquè sense l’altre jo no seria jo”. I, per tant, és a partir d’aquest valor essencial, però obliat, que neixen altres valors com la justícia, la fraternitat o la solidaritat.

També ha remarcat que l’alteritat implica complexitat, especialment en un segle XXI en què les societats són cada cop més diverses. “No estem parlant d’un concepte kumba, d’estimar-nos els uns als altres”, ha puntualitzat.

I, en aquest sentit, relacionant diversitat i alteritat, Roman ha advertit: “L’altre sempre s’ha de respectar com a persona, però no per les seves opinions o costums, perquè les persones, a diferència, de les costums aprenem i les opinions que no tenen suficiència augmentativa no tenen perquè ser respectades”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *