El pintor i escultor francès Jean Dubuffet, va encunyar el concepte d’art brut per referir-se a “l’operació artística pura, bruta, reinventada en la totalitat de les seves fases per l’autor, només a partir dels seus impulsos”.
Les obres d’art brut retraten l’inconscient de les persones amb problemes de salut mental que no tenen formació en belles arts, i per tant poden saltar-se totes les normes estètiques. En aquest cas, l’art es converteix en un mitjà d’expressió i elaboració del patiment per canalitzar les angoixes i fantasies, lluny de les teràpies convencionals.
Una mostra d’aquesta aplicació curativa de l’expressió artística se’n poden veure fins el 3 d’abril diversos exemples a la mostra “Art Brut” que acull la Nau Gaudí de Mataró, organitzada pel Consorci Museu d’Art Contemporani en col·laboració amb Sant Pere Claver – Fundació Sanitària, Alterarte i la Fundació Setba.
A més, a la mostra de la capital del Maresme s’hi suma una altra exposició d’art brut a l’espai Eixample de la Fundació Setba de Barcelona (carrer del Consell de Cent, 335) que es podrà veure del 28 de gener al 26 de febrer.
A ambdues exposicions s’hiexhibiran dues col·leccions inèdites dels pacients dels psiquiatres de prestigi i grans col·leccionistes d’art brut Ramon Sarró i Jordi Obiols que anteriorment s’han exposat a París, Londres i altres capitals europees, però també obres dels usuaris del programa Alterarte, una iniciativa del Centre de Formació i Prevenció amb el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró.
El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró en col•laboració amb el Centre de Formació i Prevenció du a terme des de fa cinc anys a la Nau Gaudí el Programa Artístic Alterarte, un programa artístic i educatiu dirigit a persones amb problemes de salut mental. – REDACCIÓ.