Ja ha començat el període de rebaixes i, amb elles, sovint, una certa “bogeria” consumista. Tot plegat després d’una època de moltes compres, la de les festes nadalenques. En aquest context, comencen a sortir veus que advoquen per un canvi en el nostre model de consum.
Una d’aquestes veus és la d’Albert Vinyals. psicocreatiu i professor de psicologia del consum a ESCODI-UB i de psicologia social a la UAB. “Cal fer un consum conscient, que és una paraula que prefereixo a la de consum responsable, perquè no comporta culpabilitat”, diu Vinyals.
I recorda als consumidors: “Cada acte de compra que fem en el fons és un vot que dipositem diàriament, perquè estem dient en quin món volem viure: si volem més comerços de proximitat i donar feina a la gent del nostre entorn o si apostem per mà d’obra esclava o tipus de pràctiques més contaminants, per exemple. Però com que la conseqüència sol ser a llarg termini o a molta distància de quilòmetres, no en som prou conscients”.
És en aquest sentit que el professor de psicologia del consum a ESCODI-UB senyala que “cal un altre patró de consum”, la qual cosa pot semblar una utopia però “deixarà de ser-ho en la mesura que vagin canviant els valors del consumidor”. I, posa d’exemple alguns països del nord d’Europa, on ja avui ja hi ha més consciència en aquest sentit. – SANDRA BALAGUÉ.
Pots escoltar l’entrevista sencera a: