Albert Cortina: “Ara ja hi ha convivència entre prehumans, humans i transhumans”

“¿Humanos o posthumanos?” aquest és el debat que plantegen Albert Cortina i Miquel Àngel Serra en un llibre publicat per Fragmenta Editorial després d’un extens diàleg sobre aquesta temàtica que va tenir lloc al diari digital La Vanguardia. En aquest llibre es pregunten: Tot allò que és possible tecnològicament és bo per a l’home? Quin paper ha de jugar l’ètica, la democràcia i la consciència en aquest procés? Quins elements de la condició humana no estem disposats a renunciar en aquest procés de millora tecnològica de l’home?

El problema per respondre preguntes com aquestes, segons ha apuntat Cortina en una entrevista al programa Valors a l’alça de La Xarxa, és que encara no hi ha un consens respecte què és l’home. “Quina és la condició humana? Aquesta pregunta l’hem anat passant de generació en generació perquè fins ara no teníem davant nostre l’evidència de la possibilitat del naixement d’una altra espècie”, ha explicat. És a dir, “en el moment que quedem relegats per la possibilitats d’una nova espècie pensarem sobre la nostra existència”, ha insistit.

Segons els autors d’aquest llibre pensar amb la possibilitat que la tecnologia pugui un dia col·lapsar la espècie humana encara no se sap si és una exageració o una realitat i per això, cal pensar com regularitzar-la. “Això no vol dir que haguem de limitar el progrés”, ha puntualitzat Cortina, però, per exemple, “podríem permetre canviar el xassís de la persona i no la seva consciència o intel·ligència”. Ara bé, també ha advertit que coses com aquestes s’han de debatre i consensuar amb tota la societat i no des d’un consell de savis.

De fet, si mirem el món de forma global avui ja “existeix una convivència entre prehumans, humans i posthumans”, segons Cortina. “Hi ha societats en el món que encara no tenen mòbil, mentre hi ha persones que ja poden anar pel carrer amb ulleres de realitat augmentada”, ha argumentat. Per això, l’advertència dels promotors d’aquest debat és doble: es vol que els valors dels essers humans es reforcin un cop identificats els perills de la tecnologia, però, que al mateix temps, aquesta es pugui desenvolupar sense por si s’inverteix vers una societat del bé comú i no pel benefici d’uns pocs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *