A Sierra Leona lluiten contra els prejudicis de l’ebola jugant a futbol

Foto: Tara Todras-Whitehill
Foto: Tara Todras-Whitehill

L’ebola ja no és una amenaça sanitària, però les conseqüències de la darrera epidèmia encara estan presents a molts països africans. El brot més cruel fins ara registrat va començar el 2013. En catorze mesos van morir més de 9.000 persones, 3.947 de les quals a Serra Leona.

Des d’aleshores, en els països afectats, la convivència s’ha vist perjudicada. A Sierra Leona, com a la majoria de països, els supervivents de l’ebola no troben feina, ni parella, ni amics. Molts ciutadans pensen que encara estan malalts i tenen por d’un rebrot de la malaltia, quan precisament la seva immunitat és més alta.

Aquest és el cas de Erison Turay, qui després de superar l’ebola i la mort de 38 familiars a causa de la malaltia, ara ha de fer front als prejudicis. Ell, igual que els seus pares, germans, tiets, cosins i avis, va contraure la malaltia l’agost del 2014, quan el brot a Sierra Leona es trobava en el seu punt més àlgid. De tota la família, només van sobreviure, ell i la seva mare i alguns nebots que van quedar orfes.

Quan Erison va tornar a casa, a la localitat de Kenema, a 300km de Freetown, es va adonar que mai trobaria feina. I, aleshores, va decidir convertir la seva passió, el futbol, en una eina per acabar amb els prejudicis. I d’aquesta manera va néixer el Kenema Ebola Survivors FC, un club de supervivents de l’ebola –homes i dones- que té com a missió integrar persones que ho han perdut tot a causa del virus.

L’esport ha ajudat aquests ciutadans a superar l’estrès posttraumàtic provocat per la mort de tants familiars i el fet d’haver estat víctimes de l’ebola. Però tenint en compte el rebuig, qui podia ser el primer rival d’aquest equip de futbol? El dilema el va resoldre el personal sanitari que durant els mesos de l’epidèmia havia treballat a la zona. Al final, quasi 2000 persones van seguir un partit que va enfrontar el Kenema Ebola Survivors FC i The Ebola Fighters (Els lluitadors contra l’ebola).

Jugar a futbol ha permès a aquests supervivents oblidar que estan sols i trencar molts prejudicis. Des que The NewYork Times va explicar aquesta història han rebut ajuda d’algunes entitats, com el Liverpool FC, però encara busquen recursos per continuar la seva lluita. I, per això, ha estat la fotògrafa d’aquest mitjà nord-americà, Tara Todras-Whitehill, qui en el darrer World Press Photo celebrat a Perpinyà ens ha tornat a recordar aquesta història de superació. – M. COLL.

Tara Todras-Whitehill on ‘Ebola Survivors Football Club’ from World Press Photo on Vimeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *