Representants d’aquesta congregació religiosa, amb la confiança del Govern colombià i les FARC, van dur a terme un procés de mediació i acostament per trobar una sortida negociada del conflicte.
La inestabilitat a Colòmbia derivada del conflicte entre el govern del país, les guerrilles d’extrema esquerra i els grups paramilitars d’extrema dreta, es va iniciar als anys seixanta i s’ha allargat fins a l’actualitat enllaçant períodes de certa estabilitat amb etapes d’escalada bèl·lica.
En aquest context, l’any 1978, es va engegar una mobilització per la pau al país sud-americà que fou considerada un fenomen social. El paper de l’Església catòlica en aquesta mobilització social fou especialment rellevant, i es va convertir en un agent clau en el procés de mediació i acostament entre les parts implicades.
Tot i que el paper del catolicisme va ser testimonial durant un primer període, l’any 1986, la Conferència Episcopal colombiana va crear la Comissió per la Vida, la Justícia i la Pau, una comissió de persones i processos organitzatius que lluiten per establir la pau i la democràcia i per defensar els drets de les persones per sobre dels interessos dels estats i altres agents privats.
A partir de la dècada dels noranta, l’actuació de l’Església catòlica s’ha centrat en la lluita per una sortida negociada del conflicte i la defensa dels drets humans, i s’ha ofert com a mediadora o testimoni en els diferents processos de pau. A més, s’ha erigit en un agent important en l’organització d’esdeveniments en favor de la pau al país i ha participat en la consolidació d’algunes iniciatives emblemàtiques de la mobilització per la pau com la creació de la Xarxa d’Iniciatives contra la Guerra i per la Pau (Redepaz) o l’Assemblea de la Societat Civil per la Pau.
Així mateix, l’Església catòlica ha liderat l’organització de marxes i concentracions demostratives per mostrar el rebuig a la violència i demanar la pau i accions que busquin generar una consciència favorable a la construcció de la pau i la reconciliació. D’altra banda, el moviment catòlic també ha organitzat celebracions religioses, fòrums i seminaris per debatre opcions de pau en regions específiques, així com accions i campanyes educatives com les setmanes per la pau, les jornades pel desarmament o la posada en marxa de les Escoles per la Pau i la Convivència en les diferents diòcesis.
Finalment, bisbes i sacerdots han participat en diàlegs informals amb agents armats del conflicte per trobar una solució al mateix o per gestionar l’alliberament de persones segrestades.
La implicació del Papa Francesc
Significatiu va ser el suport del Papa Francesc al procés de pau a Colòmbia, no només pel seu paper reconciliador entre les parts sinó també pel suport a les víctimes durant la seva visita l’any 2017. Van ser dies en què el país es va unir entorn del líder espiritual i on es va parlar de pau, de reconciliació i de fer passos endavant. Aquella visita simbolitza la lluita de l’Església catòlica a través de sacerdots, missioners i laics per l’establiment de la pau al país.