Hi ha persones que malgrat han deixat un llegat humà admirable, per raons inexplicables, han estat esborrades de la història. Aquest és el cas de la metgessa humanista Alice Roughton, la biografia de la qual ha estat recentment recuperada pel català Xavier Muñoz Puiggròs, qui la va conèixer personalment el 1978, quan va anar a estudiar a Cambridge.
Segons explica l’autor al llibre Alice’s, publicat per edicions L’art de la memòria, Roughton “era progressista, humanista i, sense ser mai militant de cap formació política, una persona sensible a tots els grans ideals de l’esquerra, elements que aplicava a tots els àmbits de la seva vida”; però si per alguna cosa va destacar va ser pel valor de l’acollida.
“Després d’haver emparat durant la Segons Guerra Mundial desenes de jueus i republicans, decideix que mai tancarà la porta de casa. A partir d’aleshores, a la seva llar de Cambridge, ubicada al número 9 d’Adams Road, hi rep diferents persones que durant la postguerra han passat a ser refugiats”, explica Muñoz Puiggròs.
Fins i tot, en contra de l’opinió del seu marit, a la porta d’entrada hi penja un cartell que hi diu: Please, walk in [si us plau, entreu]. “Exiliats catalans –com Robert Gerhard-, hongaresos i xilens, però també artistes, científics i intel·lectuals van trobar a la casa de l’Alice Roughton un espai de llibertat i d’esperança”, afegeix.
El compromís d’aquesta dona, filla d’una coneguda família burgesa i filla i neta d’eminents científics de Cambridge, és estrictament amb l’esser humà. I, segons l’autor de la seva biografia, només va perseguir dos objectius: actuar de forma coherent amb la seva forma de pensar i contribuir a fer un món una mica més habitable en uns temps de grans turbulències.
Però aquesta metgessa anglesa, més enllà d’obrir les portes de casa seva, també es converteix en abanderada d’altres projectes, per exemple, lidera la lluita mundial contra les guerres nuclears i, quan Cambridge i Londres perden els seus vells encants a causa de la massificació, passa a ser també activista contra l’especulació urbanística. – M.COLL.