Xavier Guix: “Els partits de la ‘nova política’ no ofereixen paradigmes nous”

Xavier Guix. psicòleg
Xavier Guix. psicòleg

Xavier Guix, el psicòleg i escriptor que va dirigir el grup de treball sobre política del Pla Nacional de Valors, nega que existeixi això que s’ha anomenat ‘nova política’. “Hi ha molts partits que es diuen nous, però practiquen vella política. Encara no hem aconseguit un canvi paradigmàtic en fer política en aquest país”, assegura. I afegeix: “Estem davant de transformacions de coses de sempre i això els fa atractius”.

I doncs, què seria per a Guix un canvi de paradigma en la política? En primer lloc “la política hauria de mirar el món no des del fer, sinó des del ser”, dit d’una altra manera, “cal situar la persona i no la ideologia al mig de tota acció política”. A més, els partits també han de perdre lideratge i acceptar que “només són una clau de la participació”, ja que ha arribat “el moment de reivindicar l’acció ciutadana com a protagonista de la transformació social”.

Però això no és tot. “També cal entendre la política com un servei al ciutadà. El pas per la política no és una professió, però s’ha de professionalitzar”, afirma. I finalment, però no menys important “la pràctica del bon govern ha d’estar bàsicament sota el principi del bé comú”. Elements bàsics i no únics per arribar a una nova política i que el psicòleg encara no veu aplicats a la realitat.

I fa una advertència a aquells polítics que vulguin ser líders del futur: “Una nova tendència en la política hauria de ser l’autoconeixement – una persona que es dedica al servei dels altres primer s’ha de conèixer a ella mateixa-, tenir capacitat en l’anàlisi de les emocions i també ser sensible amb el patiment de la gent”. Realment encara queda força camí per recórrer. – QUERALT FLOTATS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *