Xavier Aldekoa: “Dels africans en podem aprendre moltes coses”

Xavier Aldekoa, corresponsal de La Vanguardia a l’Àfrica, des de fa més de deu anys que viu amb la motxilla a l’esquena i saltant de país en país. Actualment a la llistat de països visitats ja n’hi ha més de trenta. I amb aquesta visió global d’un dels continents més oblidats del planeta afirma amb rotunditat que “Àfrica no existeix, però sí que existeixen els africans, una gent de la qual en podem aprendre moltes coses”.

Per exemple, assegura que “hi ha comunitats que porten més de dos mils anys convivint i tenen sistemes socials molt ben travats”, exerceixen un ampli concepte de la generositat o valoren àmpliament el valor de l’experiència i el respecte vers la gent gran.

A més, el periodista destaca el particular optimisme dels africans. “Nosaltres som optimistes per la raó, és a dir, sempre busquem un motiu per ser-ho, en canvi el seu optimisme neix del desig”, distingeix el periodista. I encara puntualitza: “I això fa que no caiguin en depressions”.

Davant d’una gran coneixedor d’Àfrica, com és en Xavier Aldekoa, no ens podem estar de saber la seva opinió respecte les noves directrius de la Comissió Europea pensades per acabar amb el drama migratori del Mediterrani. “Les mesures són equivocades, no van a l’origen del problema. La gent no marxa del seus països perquè sí, per a molta gent el futur és una amenaça, una amenaça de fam, de mort i de desesperança. Fins que no s’acabin amb els problemes d’origen , les solucions seran intermitents”, afirma.

Xavier Aldekoa acaba de publicar el llibre Océano África (Ed. Península), un volum que busca ser “un pont entre nosaltres i els africans”. Un recull d’històries, de viatges, que ens apropen a la vida i als problemes dels nostres veïns del sud.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *