Xarxes socials com a antídot per la soledat de la gent gran

Gairebé la meitat de persones més grans de 65 anys fan servir plataformes com Facebook i WhatsApp per combatre la sensació de soledat o aïllament. I és que segons l’estudi ‘La solitud de la gent gran’ elaborat per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Mémora, a través de la seva Fundació, les xarxes socials i internet s’han convertit en eines essencials per a la gent gran per connectar-se amb el seu entorn.

L’estudi es va presentar dimecres 12 durant l’obertura de FiraGran 2019, el 21è Saló de la Gent gran de Catalunya, que estarà obert  fins dissabte 15 de juny a les Drassanes de Barcelona. A la investigació hi han participat 864 persones majors de 65 anys de Catalunya durant els mesos d’abril a juny de 2019.

Tot i que l’edat és un dels principals motius que genera una bretxa digital, les xifres mostren que la gent gran cada vegada incorporen més les xarxes socials en la seva vida diària i que, per tant, el salt digital s’està reduint progressivament.

La segona via per combatre la solitud són les trucades a familiars, amics i veïns, amb un 23% de casos. El 15% de la gent gran realitza cursos presencials fora de casa, va al gimnàs, es va a la plaça del poble o al mercat, al centre cívic o a la biblioteca per interactuar amb la resta de persones i evitar la solitud. Un 18% de les persones grans no utilitza cap d’aquestes opcions perquè assegura no sentir-se sol.

El 67% de persones majors de 65 anys d’edat s’ha sentit soles, en major o menor mesura, mentre que el 33% de casos assegura no haver-se sentit mai. En el cas de les dones, la sensació de solitud és més acusada entre les separades, un 78% assegura que s’ha sentit sola, un percentatge similar a vídues (77%). En el cas dels homes vidus, el 89% assegura que també s’ha sentit sol.

L’enquesta demostra que les dones són les que participen més activament en les activitats del seu entorn i que tenen una xarxa social més variada. Les persones grans que gaudeixen d’un envelliment actiu, amb bones relacions familiars i d’amistat i una bona percepció de salut, tenen menys percepció de solitud, tot i viure soles.- J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *