Woofing, un estiu en una granja ecològica

Woofing

En l’àmbit del turisme també existeixen propostes de consum responsable interessants i originals. Una d’elles és Wwofing, sigles de la Xarxa Mundial d’Oportunitats en Masies Ecològiques, una xarxa d’intercanvi entre pagesos de cultiu ecològic (amfitrions) que necessiten mà d’obra (woofers) i que, sense la necessitat de tenir coneixements previs, acullen viatgers que volen aprendre sobre aquest tema.

Aquesta proposta es basa en una relació d’intercanvi senzilla i barata: els pagesos donen als woofers allotjament i menjar a canvi d’unes quantes hores diàries de feina a la terra. Però, a més a més, tant un com l’altre, al final de l’experiència, també s’emporten un bon cabàs de coneixements.

Aquesta no és la única xarxa d’aquest tipus creada per impulsar l’agricultura ecològica, però sí, en aquests moments, la més extensa, tant a nivell de quantitat d’oferta de masies, com en expansió geogràfica. La xarxa té disponibles masies ecològiques a 63 països, entre ells Espanya, on ja s’ha arribat a crear una delegació pròpia de l’entitat, Wwoof Espanya (ruralvolunteers.org), amb dues-centes cases disponibles.

Cada masia té les seves especificacions, però generalment aquesta proposta es pot fer sols, en petit grup, en parella, i, fins i tot, amb nens, els quals podran viure i conèixer d’aprop l’experiència de cultivar la terra. Per aquest tipus de viatge és imprescindible posar a la maleta: motivació, ganes de treballar –cal tenir en compte que no són unes vacances gratuïtes, sinó un intercanvi i generalment les jornades són de sis hores, sis dies a la setmana– i una mica d’anglès si es visiten països estrangers.

A la pàgina web els viatgers poden veure les característiques de cada masia i posar-se en contacte amb els seus propietaris per planificar amb cert marge de temps el viatge. L’únic cost de l’operació són 25 euros, el preu de fer-te soci de la xarxa. No hi ha marge de temps establert, depèn de si vas a prop o lluny de casa, però asseguren que es necessita més o menys una setmana per agafar el ritme de la vida del camp.

Aquesta és una experiència realment diferent, segurament no apte per aquells que durant les vacances volen exclusivament descansar, però ben segur que aprendreu un grapat de coses sobre agricultura ecològica, gaudireu del fet de donar i rebre, coneixereu de primera mà una altra cultura i apreciareu de nou els valors del món rural. – M. COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *