‘Wonder’: una eina per treballar valors a l’aula

 

Llibres J.R Palacios

Tres anys després de publicar-se Wonder, el llibre de R.J Palacio, continua sent un dels llibres més venuts a Catalunya, Espanya i els Estats Units. El llibre s’ha traduït a 43 llengües, se n’han venut 4.000.000 exemplars a tot el món i s’ha convertit en un fenomen editorial, però també pedagògic. Molts professors han adquirit aquest llibre com a eina per parlar a l’aula de temes com el bulling i treballar diversos valors de la condició humana: la solidaritat, l’amabilitat, l’amistat, el respecte, l’estimació o la bellesa, entre altres.

Isabel Martí, editora i fundadora d’edicions La Campana, assegura que el secret de Wonder són “uns personatges dels quals t’enamores només llegint tres pàgines” i la pluralitat d’emocions que et fa viure la lectura. Però, a més, malgrat el protagonista de la història és August, un nen de deu anys de rostre esguerrat, “l’autora no es calla els problemes de la vida, però també n’explica les parts boniques”.

Però sobretot, aquest és un llibre que afronta obertament el problema del bullying. “Els finesos afirmen que en el casos de bullying el més important és la reacció del grup. Si tenim en compte això, és fàcil entendre l’èxit de Wonder. I és que l’Agust no canvia al llarg del llibre, són els altres que ho fan. La clau perquè un se senti integrat no és un, sinó com actuen els altres”, explica martí. I recorda que tots, en qualsevol moment, podem ser l’August o en Julian, l’acusat o l’acusador.

El fenomen Wonder ha tingut tant èxit que J.R Palacios ja ha escrit diversos llibres entorn de la mateixa història. El segon va ser El capítol de Julian, en el qual sabem com viu la història el culpable del bullying; en el tercer, Plutó, el narrador és Christopher, l’amic de tota la vida de l’August; i , per Sant Jordi, arribarà en català, Charlotte, en el qual l’autora plasma el problema del bullying des de la vessant femenina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *