Wasted, un retrat dels joves de la modernitat líquida

wasted
La gran herència del sociòleg Zygmunt Bauman, mort recentment, va ser el concepte de modernitat líquida. El pensador polonès definia així la desaparició de certes realitats sòlides que havien estat fonaments de les vides dels nostres avis i pares com la feina permanent, la residència estable o la vida matrimonial. A la societat del segle XXI, tot és precari, inestable, els valors són líquids i, fins i tots, segons alguns filòsofs, ja gasosos.

Wasted, la primera obra de la jove dramaturga, poeta i artista de hip-hop britànica, Kate Tempest, retrata molt bé aquesta joventut europea, sense pilars on sustentar-se, decepcionada de les generacions anteriors, incompresa, amb il·lusions i esperances però sense una base on començar a construir un futur. Una joventut que en les drogues i l’alcohol troba sortides de fugida temporals, de cap de setmana, a una societat que no els satisfà.

En aquesta història, aquests joves desorientats en la liquiditat i perduts en les seves emocions, són representats per l’Edu, la Carlota i en Dani, tres amics que han quedat per recordar, deu anys després, la mort d’en Toni, el quart membre de la colla, l’esperit del qual sempre es present dalt de l’escenari. I és que si un valor és manté estable en un mar de promeses, pors, desenganys i intents frustrats de recerca de la felicitat, és l’amistat, que aquesta sí perdura.

L’any 2015 Íntims Produccions van ser els primers a Europa en portar aquest text a escena fora del muntatge original. I ho fan d’una forma íntima. L’escena s’uneix amb el públic i el públic amb l’escena de forma natural, sense intimidacions innecessàries. Un únic espai compartit, però amb racons ben distints, mentre enginyosos jocs de frases i de llums, marquen el tempo de la història, una sola nit que va in crecendo.

Wasted, encara que ha estat escrita per mans angleses, ningú ho diria. Els referents a la societat catalana són evidents i el català occidental llueix en boca dels tres actors que magníficament interpreten aquesta història dirigida per Iván Morales: Oriol Esquerda, Sandra Pujol i Xavier Teixidó. A la sortida del teatre una senyora li comenta a una altra: “No tots els joves són així, no?”. La realitat, a segons qui, espanta. – MARIA COLL.

Podeu veure Wasted a la Sala Beckett del 17 de febrer al 12 de març de 2017.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *