Vuit defensors dels drets humans d’arreu del món visiten Catalunya

Del 25 de setembre al 7 d’octubre vuit defensores i defensores dels drets humans d’arreu del món visitaran 15 municipis de Catalunya convidats pel moviment Ciutats Defensores dels Drets Humans amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca que fan als seus països d’origen i de conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

Els activistes convidats en aquesta edició són:

Wafae Charaf, activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i de Shabaka, una xarxa d’ONG del nord del Marroc. Wafae lluita sobretot pels drets laborals. El 2014, quan participava a una manifestació pacífica de la Confederació de Treballadors de Tànger va ser segrestada, agredida i amenaçada. Després d’informar-ne a la fiscalia, la policia marroquina l’acusà de denúncies falses, la detingué, l’envià a un hospital psiquiàtric i la condemnà a un any de presó per “calúmnies” contra la policia.

Hatice Kamer, directora de cinema i periodista kurda, dirigeix una associació de periodistes locals a Diyarbakir. Corresponsal a terreny de mitjans britànics (BBC) i alemanys. Activista pels drets col•lectius del poble kurd, va ser empresonada per les autoritats turques mentre documentava un accident miner, acusada de donar suport al partit pro-kurd PKK.

Felipe Moreno, coordinador dels Querellants de Catalunya i les Balears de la Querella argentina pels crims del franquisme. Els querellants formen part de la lluita per la recuperació de la memòria històrica a l’Estat espanyol. Felipe Moreno, com a militant antifranquista, va ser torturat per Juan Carlos González Pacheco -Billy el Niño- i ofereix doncs tant una visió jurídica com testimonial.

Valdenia Paulino, advocada i activista contra l’exclusió social i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Ajudà a crear el Centre de Drets Humans de Sapopemba –barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles–, i investigà i documentà denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.

Diana Avella, artista de Hip Hop colombiana. Ha estat la primera dona Hip Hopper convidada com a artista a l’entrega del premi nacional a la defensa dels drets humans a Colòmbia, i la primera artista llatinoamericana a treballar la defensa dels drets de les vides de les dones en les seves cançons, amb el LP “Nací Mujer” el 2010. Des del 2011 forma part de la Xarxa Llatinoamericana i del Carib UNETE en contra de la violència cap a les dones.

Aliya Harir, jove coordinadora de la branca pakistanesa de l’organització Aaghaz-e-Dosti (“Començament de l’amistat”), una iniciativa de construcció de pau entre l’Índia i el Pakistan. Ha dissenyat i desenvolupat projectes basats en la diplomàcia ciutadana per facilitar el contacte entre la ciutadania dels dos països, treballar l’odi i la sospita d’uns envers altres, i crear una cultura de pau i comprensió i educar sobre les causes del conflicte per apostar pel diàleg i solucions pacífiques.

Aisha Dabo, periodista i ciberactivista a Gàmbia i Senegal. Defensora dels drets de les dones i de la igualtat de gènere i membre d’Africtivistes, lliga panafricana de diversos professionals ciberactivistes que vetllen per la pau, la democràcia i un desenvolupament just al continent africà respectant els drets humans.

Aisha Altubuly, jove activista compromesa amb la societat civil líbia des de fa cinc anys i especialment en el treball per a una comunitat igualitària. És defensora dels drets de les dones per tot Líbia dins l’organització Together We Build It, associació que treballa per a la transició democràtica a Líbia des de 2011, posant de relleu com la participació política de les dones i dels joves contribueix en la construcció de pau.

Durant aquests dies els activistes participaran a xerrades, col·loquis, visites a escoles i diverses trobades (programa d’activitats) als municipis de Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

A més, aquesta delegació anirà acompanyada el 26 i el 27 de setembre de la visita de dues figures del món municipal europeu compromeses amb la defensa dels drets humans, com són la regidora a l’ajuntament de Viena pel partit socialdemòcrata austríac, Marina Hanke, i la Comissionada de Drets Humans i Cap de l’Oficina de Drets Humans de la Ciutat de Viena, Shams Asadi. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *