L’any 2019, un grup d’amics d’enginyeria creaven una startup per reciclar dispositius electrònics, però la pandèmia els va paralitzar el projecte. L’aïllament de les persones grans els va portar a pensar un producte que acabés amb la bretxa digital. Ara, la tablet Bleta s’utilitza a residències de Catalunya, a algunes d’Espanya, i també es comercialitza. En Xavier Gispert és un dels impulsors d’aquesta iniciativa.
Com va influir la covid-19 en la creació d’aquest projecte?
Ens vam confinar junts. A poc a poc, vam començar a veure les notícies. La situació era molt dramàtica perquè la gent gran que estava aïllada i no podia comunicar-se. Vam decidir impulsar una campanya, anomenada ‘Acércales’, que consistia en fer donacions de dispositius informàtics. En vam repartir 650, a més de 54 residències i hospitals. Tanmateix, tot i estar molt agraïts ens van dir que el que necessitaven era un dispositiu fet expressament per a la gent gran i la gent que la cuida.
En aquell moment de pandèmia, què va suposar per aquestes persones accedir a la tecnologia?
Hi havia molt nerviosisme, però va ser molt bonic. Van agrair-ho molt, però, sobretot, la majoria van sentir que aprenien com funcionava la tecnologia per primera vegada. Quan la situació es va relaxar, aquelles tauletes o smartphones més antics que la gent havien donat es van quedar en un calaix. Eren massa complicats d’utilitzar. Va ser en aquest punt, quan vam decidir fer un producte pensat, exclusivament, per a la gent gran.
Com podem combatre la bretxa tecnològica que afecta les persones grans?
De fet, no només és la gent gran qui la pateix, també hi ha diferències per gènere. Ara bé, el primer pas és reconèixer quins són els diferents orígens d’aquesta bretxa. Si els reconeixem, podrem ajudar a trobar solucions eficients. Fet aquest primer pas, el que considerem més important és la necessitat d’establir formacions i acompanyament en l’ús del producte. El nostre objectiu és alfabetitzar les persones grans que per primera vegada tenen una tauleta a les seves mans. Tenir una persona al costat amb paciència i tranquil·litat és clau perquè la persona gran aconsegueixi entretenir-se i informar-se digitalment.
Com ens l’hem d’imaginar aquesta tauleta?
Hem ideat una tauleta que compleixi totes les especificacions d’una persona gran. Té botons grans, un primer menú amb sis aplicacions reconfigurables perquè sigui la barrera d’entrada més baixa per tothom. També es pot modificar la grandària de la lletra a un número més gran del que et permet una tablet normal. Intentem que el disseny acompanyi una experiència que no limiti a l’usuari ni el paternalitzi.
Poseu les coses fàcils per evitar aquesta frustració.
Exacte. Hi ha un botó batejat com ‘el botó del pànic’, que es pot moure per la pantalla perquè no molesti. Quan l’usuari se sent frustrat o no sap com tornar enrere, aquest botó li permet anar directament a l’inici.
Com creieu que pot evolucionar?
Volem facilitar l’accés, treure totes les barreres perquè les persones grans s’introdueixin a la tecnologia. El proper model ja permetrà fer trucades a telèfons fixes i mòbils. En un futur, ens agradaria oferir els nostres serveis a dispositius que no siguin el nostre i fer acompanyament en qualsevol configuració que ens pugui necessitar.