Vivim del cuentu dóna una segona oportunitat als “dolents” dels contes

La companyia Vivim del cuentu ha estrenat aquestes festes un nou conte desexplicat. La col·lecció, que capgira històries clàssiques, creix amb el nou volum titulat Els reis mags i els dolents dels contes. Oriol Toro, membre de Vivim del cuentu, ha explicat al programa Valors a l’alça que un conte desexplicat és “un conte tradicional capgirat com un mitjó”. La col·lecció va néixer fa 5 anys quan se’ls va acudir “agafar contes clàssics i trencar amb els estereotips de gènere. Així vam començar a parlar de princeses empoderades i de com els dolents podien ser bons”. Això és el que passa, per exemple, amb les noves versions de contes com La rateta que llegia a l’escaleta, La princesa dels matalassos, El Patufot, El Sant Jordi a la cova del Drac o El Ventafocs.

El nou llibre s’ambienta la nit de Reis. Ses Majestats estan preparant tots els regals quan s’adonen que als contes els falten els personatges “dolents”: bruixes, llops, ogres… Aquests personatges estan farts de no tenir el protagonisme dels personatges bons i que tothom parli malament d’ells. Per demostrar que també poden ser bons, els reis els proposen que els ajudin a preparar-ho tot per la màgica nit de Reis, i ells accepten el repte. Així doncs, els dolents dels contes els donen un cop de mà, això sí, a la seva manera.

“És un conte que parla de les segones oportunitats. De vegades amb una segona oportunitat una persona pot mostrar una millor cara i demostrar que pot ser bo”, explica Toro.

A banda de publicar els contes desesplicats, un per Nadal i un per Sant Jordi, la companyia Vivim del cuentu es dedica a recórrer llibreries i biblioteques amb els seus relats orals. Toro reivindica aquesta tradició i assegura que no només és una activitat per a infants. ”Els adults que venen s’emocionen i recuperen l’infant que porten dins”, assegura Oriol Toro, que diu que els pares i mares “són els que continuen amb la tradició oral amb els seus fills”. J. VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *