“Visions”, una mostra sobre la integració laboral de les persones amb discapacitat

150130 Pere Oller Jardiner exposició CIFU
Pere Oller, jardiner. Autor:  Romuald Gallofré.

Sovint es presenta la discapacitació com una persona que va en camina de rodes, però solament un 5 per cent dels ciutadans amb discapacitat necessiten aquesta ajuda per a desplaçar-se. Aquesta dada mostra com, en el fons, les persones discapacitades, pràcticament en un 70 per cent, són grans desconegudes per la societat. De fet, són invisibles.

Així, doncs, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la inserció laboral de les persones amb discapacitat, la Fundació Grupo SIFU acaba de presentar a Mataró l’exposició “Visions”. Una mostra fotogràfica, dels fotoperiodistes mataronins Quim Puig i Romuald Gallofré, en la qual a través de quinze escenes es mostra el dia a dia de diferents professionals amb discapacitats.

Aquesta mostra, que es podrà veure fins el 25 de setembre a l’Espai Capgròs de la capital del Maresme, i que seguidament viatjarà per diverses ciutats espanyoles, a més, està adaptada per a invidents amb guies audiodescriptives i compte amb la incorporació d’objectes relacionats amb algunes de les fotografies i a partir dels quals a través del sentit del tacte es pot explicar què es veu a la imatge.

El resultat és una exposició transversal sobre la integració social que compta amb exemples dels diferents tipus de discapacitats i d’un gran nombre de sectors professionals implicats. Algunes de les persones captades pels fotògrafs són: l’actor Juan Manuel Montilla ‘El Langui’, el diputat al Congrés, Paco Vañó; el periodista gastronòmic i guanyador del programa de RTVE Cocineros al Volante Jonatan Armengol, o l’esportista Gema Hasen-Bey, entre d’altres professionals.

A Catalunya, actualment, un 7,16 per cent de la població té algun tipus de discapacitat. El 63 per cent d’aquestes persones són inactives tot i que Catalunya és la zona de l’Estat on es concentra el major nombre de persones amb discapacitat actives amb pràcticament el 18 per cent. Ara bé, com que el 90 per cent d’aquests llocs de treball els generen els Centres Especial de Treball és important que exposicions com aquestes ens ajudin a “trencar barreres mentals i reflexionar sobre com millorar la integració sociolaboral d’aquest col·lectiu”, afirma Cristian Rovira president de la Fundació Grupo Sifu.

JonatanArmengol_VISIONS_FotoQuimPuig
Jonatan Armengol, periodista gastronòmic. Autor: Quim Puig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *