Viquidona, una mirada femenina a la gran enciclopèdia online

Ester Bonet Fins el 12 de juliol, a l’aula 40.145 de l’edifici Roger de Llúria del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, cada setmana s’hi reuneixen diverses dones de l’associació Viquidona amb la voluntat d’acabar amb la bretxa de gènere que existeix en aquesta enciclopèdia online, col·laborativa i lliure.

“En aquestes trobades els hi ensenyem a editar i a perdre la por a la Wiquipèdia; un petit tast perquè després puguin continuar la feina a casa”, explica Ester Bonet, membre de Wikimujeres i d’Amical Wikimedia i coordinadora d’aquestes trobades.

Actualment, la diferència de gèneres a la Wikipèdia – enciclopèdia que en català rep 12 milions de visites al mes- és contundent. “Només un 12 per cent de les biografies de la wikipèdia són de dones i només un 20 per cent dels continguts estan relacionats amb dones”, denuncia Bonet.

Però no solament és una qüestió de dades, sinó també d’estil. “Un altre tema a tenir en compte és com estan redactats els articles, en el cas de les dones, per exemple, es diu si són casades o tenen fills”, afirma la coordinadora d’aquest espai.

Les causes d’aquesta bretxa de gènere a les enciclopèdies actuals i online són diverses, algunes ja arrossegades des de la tradició clàssica, però sobretot una major por entre les dones a afrontar-se a la tecnologia i la disposició de menys temps lliure.

Són moltes les àrees que encara queden per treballar, per exemple, camps com esports, tecnologia o ciència. “Hi ha dones que no han estat a primera fila, però també cal posar-les al seu lloc”, reivindica Bonet. – M.COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *