Passem tantes hores connectats al mòbil i a l’ordinador, i consultant webs i xarxes socials, que són moltes les veus que ja s’alcen animant a fer desconnexions i dietes digitals per intentar reconnectar amb nosaltres mateixos i el nostre entorn real. Per això, resulta curiosa una tendència de la qual es feia ressò no fa gaires dies el The New York Times sobre una mena de vídeos ambientals que proliferen a YouTube i que molta gent fa servir per superar situacions d’angoixa i estrès. Segons aquest mitjà, molta gent s’està “autoreceptant” vídeos ambientals per gestionar els alts nivells d’ansietat que ens provoca la pandèmia, el confinament, la por i la incertesa.
Els vídeos ambientals són un gènere de vídeos que es poden veure a YouTube i que reprodueixen paisatges sonors tranquils, relaxats i pacífics amb un teló de fons animat, recreant ambients agradables o idíl·lics. N’hi ha de realistes, com ara el que recrea l’ambient d’un cafè de París, amb música de jazz i una mica de remor de gent parlant i tasses de cafè, o els que s’inspiren en la natura i ens presenten paisatges naturals amb sorollets d’animals.
També n’hi ha de caire més fantàstic, com ara una casa victoriana embruixada o una cafeteria amb elfs. Entre aquests de tipus fantàstic, hi ha molts ambients inspirats en l’univers de Harry Potter, cosa que ha disparat aquesta moda entre els fans d’aquest mag literari. Però també en podem trobar de coses curioses, com ara l’ambient d’estació de metro, es veu que molta gent que troba a faltar la seva rutina diària se’ls posa per trencar amb la monotonia.
Els seus usuaris asseguren que aquests vídeos els ajuden a desconnectar, relaxar-se i deixar volar la imaginació fent-se a la idea que són en una altra banda. En un moment en què hi ha molta gent encara pseudoconfinada, aquests vídeos s’han convertit en una curiosa forma d’escapisme de la realitat.
No és que això sigui estrictament una novetat, a YouTube fa temps que es poden trobar vídeos relaxants amb músiques tranquil·les. Els vídeos slow que mostren trajectes en tren en temps real o llars de foc cremant, per exemple, ja van cridar l’atenció fa un temps. Però amb la pandèmia de covid-19, la necessitat de sortir de les quatre parets en què passem gran part del dia han convertit els vídeos ambientals en una tendència a l’alça.