Valors s’interroga pel lema ‘Ni oblit, ni perdó’ en el número del mes de febrer

Valors dedica el número del mes de febrer, coincidint amb l’inici del judici als polítics presos pels Fets d’Octubre, a reflexionar sobre la idoneïtat del lema ‘Ni oblit, ni perdó’. L’entrevistada principal és Laura Masvidal, membre de l’Associació Catalana pels Drets Civils i esposa de l’exconseller Joaquim Forn, el qual ha manifestat en diversos mitjans de comunicació el seu desacord amb la segona part de la frase, que la seva dona comparteix i que desgrana a l’entrevista que li fa Maria Coll: “No podem avançar amb aquest ressentiment creixent”. De fet, Forn ha escrit per a Valors un article des de la presó de Lledoners, on afirma: “Sovint associem la idea de perdó a la feblesa, a la renúncia, quan, al meu parer, requereix d’una gran fortalesa”.

El monogràfic de febrer inclou també una entrevista a Javier Urra, psicòleg a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia i jutjats de menors de Madrid, el qual defensa el perdó com a capacitat essencial de la persona. En el dossier central també hi participen Marta Burguet, Doctora en Pedagogia i professora de la UB, amb No em puc imaginar…; Xavier Casanovas, director del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia – Fundació Lluís Espinal, amb No negar-se la necessitat del perdó; i Francesc Ponsa, llicenciat en Periodisme i doctor en Comunicació Social, amb Ni oblit, ni ressentiment.

A la secció inicial, vinculada explícitament a l’actualitat, s’entrevista Xavier Casals, historiador i expert amb moviments d’extrema dreta, el qual afirma: “Tot fa pensar que ens encaminem cap a democràcies il·liberals: tindrem llibertats, però sota un major control”. En aquest mateix bloc Ramon Radó retrata Yassine Maati: l’heroi per accident que va salvar tres nens de les flames a Badalona, Judith Vives reflexiona sobre alternatives al capitalisme des de dins del sistema -com el Capitalisme Conscient- i Soraya Hernández planteja el dilema ètic dels parts que es fan a les cases particulars.

A la secció de Conversa, els doctors Joan-Carles Mèlich i Begoña Román protagonitzen un profund diàleg a propòsit de la compassió i els postulats kantians vinculats a l’ètica del deure. Finalment, a l’obertura del tercer bloc de la revista, Antonio Fornés i Albert Botta reflexionen a les Qüestions Essencials sobre l’Ètica. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *