Valors examina la sexualitat actual i les seves influències culturals

A Catalunya, cada dia es denuncien una mitjana de 10 abusos o agressions sexuals. Són xifres, a més, que no paren de créixer. De fet, els càlculs assenyalen que només es denuncia el 8 per cent dels delictes sexuals fora de la parella i que entre el 70 per cent i el 80 per cent d’aquestes agressions són comeses per persones conegudes. 

Després de mesos de debat, la nova llei ‘del sí és sí’, posa en evidència un aspecte de fons, i és que la visió́ cultural, social i ètica del sexe ha canviat: si fa cinquanta anys, el sexe era un tema tabú́, avui és pràcticament una obligació́. Hem passat de considerar-lo privat a idolatrar-lo. Quin paper ha de tenir els sexe en les nostres vides? Tenim el sexe que volem o tenim la vida sexual que la cultura ens ha imposat?

Per avançar en la reflexió al voltant d’aquesta temàtica, el número de març de la revista Valors hi dedica el seu monogràfic amb la col·laboració del filòsof Àngel Puyol, catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona i membre del consell assesor de la revista; Lluís Ballester i Marina Castro, sociòleg expert en pornografia i psicòloga especialista en sexologia i terapeuta de parella, respectivamente. Davant les dades esmentades anteriorment, Jordi Baroja, director del Centre Jove d’Atenció a la Sexualitat de Barcelona, Estel Orte, psicòloga Clínica i membre de l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i Parella i Montse Domènech, llicenciada en Pedagogia i Psicologia infantil per la Universitat de Barcelona, reflexionen sobre com educar en el sexe als infants, adolescents i joves. 

Per la seva banda, arran de l’aprovació de la nova Llei de Benestar Animal, a l’apartat La conversa els filòsofs Ferran Sáez i Eze Páez debaten sobre si els animals tenen drets o aquesta és una consideració que hauria de quedar reservada als humans.

A l’entrevista d’actualitat del mes, Raül Balam Ruscalleda explica la seva experiència de dependència envers l’alcohol, el qual no dubta en qualificar com a droga. Balam acaba de publicat Enganxat (Editorial Columna).   

Aquest número suposa la incorporació de tres nous articulistes -el filòsof Cristian Palazzi,  expert en Bioètica i Filosofia Social, i els peridistes Laura Cera i Oriol Ribet- que passen a engruixir la vintena de firmes que escriuen regularment a la revista o al diari digital editat per Valors, valors.org.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *