Valors examina la possible pèrdua de la raó

La raó, segons la seva definició més popular, és “la consideració que indueix a una creença, que la confirma, que mou a una determinació”. En aquest moment de postpandèmic, de múltiples crisis i d’un augment dels poders no democràtics, la raó està en crisi? Estem perdent la raó?

Aquest mes, la revista Valors ha volgut dedicar aquesta temàtica al seu monogràfic i ho ha fet amb diversos experts: Gerard Vilar, filòsof i catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts al departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona; Gonçal Mayos, filòsof, assagista i professor. 

Per la seva banda, altres autors com Norbert Bilbeny, professor, filòsof i catedràtic d’ètica assegura que la raó està malalta. Per altre costat, Anna Pagès, col·laboradora habitual de Valors reflexiona per a una nova il·lustració. Per últim, Francisco Erice, escriptor, catedràtic d’Història Contemporània i autor del llibre En defensa de la raó alerta que la pèrdua de la racionalitat afavoreix el conformisme.

En quina mesura el paper de la monarquia pot tenir un valor afegit en societats altament polaritzades com les del món occidental? Per resoldre totes les preguntes, fora del monogràfic, el periodista Joan Salicrú modera La Conversa amb dos experts: Sergio Vila-Sanjuán, periodista, novel·lista i director del suplement Cultura/s de La Vanguardia; i Jordi Canal, doctor en Història, col·laborador en diversos mitjans i autor de La monarquía en el siglo XXI. 

Finalment, a l’entrevista principal: la prescripció de l’esport com a fàrmac s’introduirà de manera real? Aquesta és la intenció que ha fet moure un estudi Sistema de Salut Britànic per valorar la seva implementació. Quins són els seus beneficis i per què aquesta mesura britànica pot ser interessant per a nosaltres? Montserrat Romaguera, és metge, portaveu de Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària i autora de Mi médico me manda a paseo. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *