Valors aborda la importància de la comunitat per a l’home

portadacomunitat300

L’estat ideal de l’home és la vida en comunitat; en aquest marc es desenvolupa i creix. En canvi, en la solitud l’home es desespera i es perd. A més, en la comunitat l’home executa tots aquells valors necessàriament col·lectius: el compartir, la solidariat, la cooperació, etc. Ara bé, si és així, per què en la nostra societat se’ns educa per fer-nos forts en l’individualisme i es premia l’autonomia?

En aquest número, intentem trobar resposta a preguntes com aquesta amb l’ajuda del catedràtic en Ciències Polítiques i doctor en Ciències Econòmiques, Joan Subirats, qui assegura que “avui la cosa comuna es revaloritza” perquè “la comunitat és un element constitutiu per a l’home” encara que “la societat contemporània neoliberal considera els vincles –base d’una comunitat- com una nosa” i intenta trencar-los.

També formen part d’aquest monogràfic dedicat a la comunitat una entrevista a Pepe Menéndez, director adjunt de Jesuïtes Educació, entitat que ha fet una reforma educativa basada en un sistema més col·laboratiu i menys individualitzat; i articles de Txus Morata, professora de Treball Social de la Universitat Ramon Llull –El retorn a la comunitat-; Josep Maria Forcada, doctor en Medicina –Valors per a la comunitat-, i Consol Prados, exdiputada al Parlament de Catalunya i Exsecretria d’Immigració de la Generalitat de Catalunya – Comunitat i política-.

Finalment, fora del monogràfic, podeu llegir un reportatge sobre les principals conclusions de l’Anuari de Valors 2015 que acaba de presentar conjuntament la Fundació Carulla i l’Observatori dels Valors d’ESADE, i en el qual la crisi dels refugiats, els atemptats jihadistes i la crisi entre Grècia i Europa apareixen com els principals dificultats per construir un món més just i en pau.

A la secció, Històries amb valors, Maria Coll, en motiu dels 700 anys de la mort de Ramon Llull, explica perquè aquest teòleg i literat català també va ser un “pont entre cultures”; Soraya Hernàndez, en els Dilemes ètics, en planteja la possibilitat de concebre després de la mort; i Pol Bartrès a L’altra cara de la ciència analitza els pros i els contres de l’ensenyament científic avui en dia.

A més, també iniciem el curs amb la incorporació d’un nou opinador, l’economista i exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Francesc Raventós, que fins ara col·laborava al portal valors.org. En aquest moment ja podeu trobar la revista als punts de venda digitals habituals i d’aquí uns dies als quioscs i llibreries en format paper. – REDACCIÓ.

Si voleu llegir la revista, adquiriu-la directament al nou iQuiosc.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *