Unicef denuncia la desprotecció dels infants en el món digital

 

El nou informe sobre l’Estat Mundial de la Infància que promou Unicef alerta dels riscos que pot comportar la tecnologia digital en la vida dels nens i nenes, especialment aquells que no tenen accés a les oportunitats que els brinden les noves tecnologies. Un total de 346 milions d’infants, que representen el 29% de la població menor d’edat mundial, no tenen encara cap accés a Internet.

“Si s’aprofita de la manera correcta i accessible a escala universal, la tecnologia digital pot canviar la situació dels nens que han quedat enrere al connectar-los a nombroses oportunitats.

Però a menys que ampliem l’accés, la tecnologia digital pot crear noves bretxes que impedeixin que els nens assoleixin tot el seu potencial”, expliquen a l’informe. Així, per exemple, l’informe assenyala que el jovent africà és el menys connectat, amb un 60% d’infants desconnectats enfront del 4% a Europa.

Un altre factor que obra la bretxa digital és el fet que un 56% de les pàgines d’internet està en anglès, i per a molts infants suposa no poder entendre o trobar continguts culturalment rellevants.

A l’altra banda de la cadena hi ha altres riscos. I és que la connectivitat a Internet és, a més, un factor de risc per als menors, que són molt més vulnerables i susceptibles a l’explotació, l’abús i fins a la tracta, segons denuncia l’entitat. L’informe parla de l’anomenada “cultura de dormitori”, que defineix el fet que els joves es passen moltes hores aïllats a la seva habitació però connectats a la xarxa, on poden quedar exposats a diversos perills, des de la dependència digital a l’abús sexual.

Per tot això, Unicef demana als sectors públic i privat que cooperin per fer front als perills que amenacen als infants en un món cada vegada més connectat.

L’informe reclama una acció més ràpida, inversions específiques i una major cooperació per protegir els nens i nenes dels danys que poden patir en un món més connectat. Al mateix temps, insta a fer possible que tots els infants es  puguin aprofitar per igual de les oportunitats de l’era digital. – J. VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *