Una setantena d’entitats planten cara al maltractament a les persones grans

Una setantena d’entitats d’arreu de Catalunya s’han unit per denunciar el maltractament a les persones grans, aturar la situació i donar visibilitat a un  problema que afecta a moltes persones.

I és que només en el que portem d’any a Catalunya ja s’han presentat ja 260 denúncies per violència domèstica a persones grans, amb 20 detinguts i 267 persones ateses, xifres lleugerament superiors a les de l’any anterior.

Tot i que no hi ha estudis recents que acreditin totes les situacions de maltractament que pateixen les persones grans, com ara estafes, abús econòmic, maltractament psicològic, abandonament, negligènc, si que se sap, segons un informe de l’OMS de 2018, que 1 de cada 10 persones grans pateix algun tipus de maltractament. No obstant això, aquesta xifra està subestimada, ja que només es denuncia 1 de cada 24 casos.

La discriminació per raó d’edat, coneguda com a “edatisme” és el procés de discriminació i estereotipació d’una manera sistemàtica envers les persones d’edat avançada pel sol fet de ser velles. Aquesta discriminació el substrat de moltes situacions de maltractament a les persones grans. En molts casos les víctimes callen i no denuncien la situació, per sentiments contradictoris quan el maltractament es produeix en un entorn de confiança, per por a represàlies, per aïllament social, per falta de consciència, o per causa d’un deteriorament cognitiu.

Aquests fets tenen lloc amb molta freqüència i es presenten en diferents formes: maltractament econòmic, maltractament físic, maltractament psicològic o emocional, maltractament sexual, negligència, abandó i altres vulneracions de drets.

El Moviment per aturar el maltractament de la gent gran vol també buscar possibles solucions a través d’accions conjuntes des del vessant normatiu, de sensibilització i comunicatiu. Per això, s’han creat tres grups de treball dins del moviment per tractar diversos aspectes: el marc legal de les persones grans maltractades; els recursos i serveis per a les persones grans maltractades i la comunicació.

Coincidint amb la presentació del Moviment, que va tenir lloc el 14 de juny al Palau Macaya, també s’ha promogut la signatura d’un Manifest per a conscienciar i aturar els casos de maltractaments a les persones grans. De moment, ja s’han adherit al manifest 72 entitats i associacions que a més de denunciar el problema es comprometen a dur a terme accions conjuntes i coordinades que permetin prevenir les agressions. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *